c/o Galleri

Via Illustratörcentrums digitala galleri bjuder vi kontinuerligt in olika uppdragsgivare för att botanisera bland våra medlemmars portfolios och välja ut alster utifrån olika aktuella teman med utgångspunkt från sitt eget område eller det som inspirerar! Gästredaktör för galleriet byts ut varje månad.

c/o Johan OlssonVisa galleriet →

Art Director för Situation Sthlm.

”I Situation Sthlm är fotografiet mer ofta i fokus än illustrationen. Men när artiklarna dyker upp som inte lämpar sig eller blir otydliga och för genreartade med fotot så börjar arbetet med att hitta en illustratör med ett uttryck som kan tänka sig passa artikelidén. Jag försöker alltid ha en väldigt öppen dialog med illustratören som får rätt fria tyglar idémässigt utifrån den färdigskrivna (oftast) artikeln. Jag har således tagit avstamp i mitt arbete med Situation Sthlm när jag valt ut illustratörerna. Lägg där till en fäbless för den illustrerade typografin så har ni urvalet!”

Val av kreatörer: Marika De VahlEmma VirkeKristian IngersEmelie GårdelerMax Green EkelinAnnefrid SjömanMia FernauCarina Sundberg.

Foto: Anneli Hildonen

c/o Johannes KlenellVisa galleriet →

Förläggare på Galago.

”Jag har tillbringat nästan hela mitt liv med illustrationer, som barn älskade jag serier som berättarform och rollspelens fantasieggande bilder. När jag blev äldre fann jag Galago där jag arbetar idag. Där är mitt jobb att välja bilder, det är en oerhörd lyx. Att få gräva ned sig i Illustratörscentrums portfolios är närmast en belöning på det viset. En resa från tonårens Pytontidningar, till konsertaffischen till reklamvärlden till ren information. Överallt påminns jag om hur överlägsen den tecknade bilden är.”

Val av kreatörer: Carolina Grönholm, Jojo Falk, Martin Ander, Maria Fröhlich, Moa Hoff, Alf Woxnerud, Nils-Petter Ekwall, Åsa Klingberg.

Bild: Johannes Klenell

c/o Jenny GrensmanVisa galleriet →

Chefredaktör för Ingenjören, Sveriges Ingenjörers medlemsmagasin och för sajten ingenjoren.se.

”Vanligtvis diskuterar jag och vår AD Ola Carlson oss fram till en illustratör tillsammans. En bra illustration ger blod och kropp åt texten och ger tankarna räckvidd. Ibland är ämnen svåra att bildsätta med foto. Illustration kan knyta ihop idéer och verklighet på ett annat sätt.
Några av dem jag har valt till mitt gästgalleri har jag samarbetat med, särskilt Paloma Perez Lucero som är en fantastisk nyhetsgrafiker och illustratör och som vi har ett uppslag av i varje nummer, men även Gunilla Hagström och Christina Jäderberg är gamla bekanta.”

Val av kreatörer: Paloma Perez Lucero, Gunilla HagströmCristina Jäderberg, Ida Hane SahlinKarin SunvissonLadislav Kosa

Foto: Jenny Grensman

c/o Joachim SeilVisa galleriet →

Art Director på produktionsbolaget och filmdistributören SunTower Entertainment Group.

”Med alla de fantastiska illustrationer, bilder och animationer som finns här på Illustratörcentrum är det ju inte en lätt uppgift att välja ut ett litet antal för detta gästgalleri. ”Välj ett tema då?”, sa någon. ”Då väljer jag såklart FILM som tema”, svarade jag. Här är några av mina favoriter!”

Val av kreatörer: Björn ÖbergBenjamin SjöbergMalin Erixon, Tomas Nilsson, Nina Karlsson, Tzenko StoyanovLina Blixt, Alexander Jansson

Foto: Rasmus Lindkvist.

c/o Sofia OlssonVisa galleriet →

Sofia Olsson är serietecknare, kulturjournalist och förläggare på egna serieförlaget Syster.

”Jag är ju serietecknare och älskar serier, framförallt bra seriefigurer med starka kropps- och ansiktsuttryck. Jag har valt bilder av skapare som är fenomenala på att med små medel och stor ömhet förmedla människors känslor, kroppshållningar och sinnesstämningar.”

Val av kreatörer: Gittan Jönsson, Matilda RutaAnnika Lundholm MobergHenning TrollbäckEmma RendelIda Björs och Anna Olsson.

Foto: Johanna Arnström.

c/o Patrik HadeniusVisa galleriet →

Chefredaktör och VD för tidskriften Forskning & Framsteg, chefredaktör för Språktidningen samt VD för Vetenskapsmedia som ger ut Modern Psykologi och Modern Filosofi.

”Normalt när jag väljer bilder finns det en text, ett ämne, en idé. Illustrationen har sällan ett egenvärde, utan den ska tillsammans med texten och den grafiska formen bilda en helhet. Bilden tillför värden för att göra något mer begripligt, problematiserat, intressant eller lockande. Och ska jag vara helt ärlig, är det ju sällan jag som väljer bilden, utan någon av våra formgivare Agnes Dunder och Anna Lundin. Därför kändes uppgiften svår och ovan. Att ur det rika materialet på Illustratörscentrum ordna ett eget galleri var först ett oöverstigligt svårt uppdrag. Jag bläddrade runt på måfå, men utan riktning. Det gick inte att välja en bild framför en annan. Så jag testade med olika nyckelord, konkreta och abstrakta. Jag sökte på fåglar, runor, vatten, lycka, ödmjukhet, nyfikenhet och så vidare. Det gav mängder med träffar, men fortfarande inte tillräcklig vägledning. Då fick jag förslaget från Agnes Dunder att följa tidskrifternas ämnen. Alltså sökte jag på språk, psykologi, filosofi och forskning – som titlarna i de fyra tidningar vi ger ut. Och då blev det lite lättare. Jag hittade illustrationer vi publicerat, och sådana jag inte sett tidigare, men gillar.”

Val av kreatörer: Ragni Svensson, Sanna Borell, Emma Hanquist, Jan Edlund, Kati Mets, Björn Öberg, Jonas Englund och Lena Sjöberg.

Foto: Henric Lindsten.