Bli medlem i Illustratörcentrum

Illustratörcentrum breddar arbetsmarknaden för yrkesverksamma illustratörer, grafiska designers och animatörer och förmedlar uppdragen åt dig!

I medlemskapet får du tillgång till:

  • Portfoliosida via illustratorcentrum.se (når 70 000 unika besökare/år)
  • Ett uppslag i den prisbelönta katalogen Swedish Illustrators and Graphic Designers (når över 3 500 uppdragsgivare)
  • Mässor och events
  • Mötesplatser och branschnätverk
  • Kurser och inspirerande kompetensutveckling

Medlemsavgiften är 500 kr/år. Som medlem i systerorganisationen Svenska Tecknare får du 200 kr rabatt och betalar endast 300 kr/år för ett medlemskap.

 

Ansök om medlemskap

Medlemskriterier

Ansökan

Ansökningarna bedöms individuellt av en invalsnämnd vid fyra tillfällen om året. Bedömningen görs utifrån dina arbetsprover, dessa ska styrka att du är en professionell yrkesutövare inom visuell kommunikation (illustration, grafisk form och/eller animation). Se mer nedan vad som gäller för inlämning av arbetsprover. Har du avslutat en relevant högskoleutbildning, är du automatiskt direktkvalificerad, läs mer om vilka skolor som är godkända nedan. Fyll i din ansökan som tillsammans med arbetsproverna skickas in digitalt.

Invalsperioder 2018
1 februari
2 maj
7 augusti
6 november

Avslutad högskoleutbildning inom illustration, grafisk form och animation är direktkvalificerande.

Utbildningar som berättigar till medlemskap efter examen är högskoleutbildningar som Konstfack, HDK, Beckmans designhögskola, Berghs, Brobygrafiska, Mälardalens Högskolas linjer för informationsdesign, Serie-och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle, Animerad film vid Stockholms Dramatiska Högskola. Samt motsvarande examen från utlandsstudier.

Är du osäker på om din utbildning gäller som direktkvalificerande kontakta kansliet. För att ansöka efter avslutad högskoleexamen, skicka in ditt examensintyg.

Arbetsprover

Ansökningarna bedöms utifrån arbetsprover. Dessa ska bestå av:

  • 5 publicerade och arvoderade uppdrag från minst 3 olika kunder
  • Uppdragen ska vara utförda inom de 3 senaste åren.
  • Underlag. Styrk arbetsproverna med fakturor eller avtal, som tydligt visar att ersättning utgått för varje uppdrag och där det framgår att du är upphovsperson. Vid direktkvalificering bifoga intyg från avslutade relevanta utbildningar och stipendier du tilldelats, samt länkar till relevanta sociala medier.

Bedömning

  • Arbetsproverna ska förhålla sig till marknadsmässiga priser, orimlig ersättning godkänns inte.
  • Uppdrag som enbart fås genom din anställning räknas inte, projekt- och visstidsanställningar bedöms från fall till fall.

Illustratörcentrum representerar enskilda personer och inte företag med flera anställda. Vi representerar yrkesverksamma illustratörer, animatörer och grafiska formgivare där vår intention är att verka för skäliga arbetsvillkor.

 

Medlemsaktiviteter

Illustratörcentrum är en rikstäckande förening som verkar för illustratörer och grafiska formgivare i hela landet med ombud i väst, norr och syd. Ombuden arrangerar lokala aktiviteter som utställningar, kurser och medlemsträffar och skapar därmed kontaktytor mellan olika aktörer. Läs mer nedan om vilka aktiviteter som arrangerats i respektive region.

Illustratörcentrum riks, Stockholm

Illustratörcentrums kansli anordnar regelbundet uppskattade frukostträffar där medlemmarna i regionen har möjlighet att träffas, nätverka och lyssna till inspirerande föredrag med både uppdragsgivare och kreatörer. Tidigare frukostföreläsare har varit grafiska formgivaren Ida Wessel, Karin Ahlin, storyteller och numera ordförande för Svenska Tecknare, Sepidar Hosseini, illustratör och grafisk formgivare, Emma Rendel serieskapare och forskare och Anna Kask, Art Director.

Föreningens årsmöten hålls i Stockholm och varje år bjuder vi in intressanta kreatörer att hålla föredrag eller workshops med mötesdeltagarna. Tidigare föreläsare har bland annat varit designer Bea Szenfeld, bildskapare Per Åhlin, konstnär och illustratören Jesper Waldersten, serieskaparen Nina Hemmingsson och Liv Strömquist, serietecknare och dramatiker.

Illustratörcentrum väst, Göteborg

I region väst anordnas uppskattade after workträffar tillsammans med Svenska Tecknare på olika teman så som ”Animation” eller ”Att visa portfolio” där medlemmar har möjlighet att träffas, utbyta idéer och lyssna till intressanta samtal med representanter från branschen. Illustratörcentrum brukar också varje år hålla katalogrelease på Bokmässan i Göteborg, då katalogen delas ut kostnadsfritt till uppdragsgivare.

Illustratörcentrum syd, Malmö

I Malmö har Illustratörcentrum och Svenska Tecknare Syd gjort ett flertal aktiviteter tillsammans, bland annat en fartfylld Graphic recording till uppläsning av poeten Bob Hansson, och en väggmålning till Mitt i Möllan skapad av medlemmar från Illustratörcentrum. I Malmö hålls också releasemingel för Illustratörcentrums katalog, ett event som är öppet för allmänheten och en möjlighet för kreatörer och uppdragsgivare i regionen att ses och nätverka. Uppskattade föreläsningar har arrangerats med bland annat grafiska formgivarna Atlant Studio från Köpenhamn och serietecknaren Stina Hjelm på Form/Design Center.

Illustratörcentrum norr, Umeå

Illustratörcentrum norrs aktiviteter har tidigare arrangerats i Sundsvall i form av populära after workträffar med föredrag, ofta i samarbete med Svensk Form. Under 2016 har aktiviteterna flyttats till Umeå. Tidigare har det anordnats en uppskattad illustratörssalong innehållande film-, bild- och installationsverk av medlemmar från hela Norrland och en Bildauktion under Konstens vecka. I Umeå hålls också releasemingel för Illustratörcentrums katalog, ett event som är öppet för allmänheten och en möjlighet för kreatörer och uppdragsgivare i regionen att ses och nätverka.