Projekt

Illustratörcentrum driver en hel del projekt utöver ordinarie uppdragsförmedling. Vi medverkar på mässor och har tidigare befunnit oss på bokmässan i Göteborg, Comic Con Gamex i Solna och på barnboksmässan i Bologna. Årligen arrangeras katalogreleaser av Swedish Illustrators & Graphic Designers i Illustratörcentrums samtliga regioner. Illustratörcentrum arrangerar även publika samtal och föredrag med inriktning på visuell kommunikation. Inbjudna föreläsare har bland annat varit Liv Strömquist och Stina Hjelm.

I Illustratörcentrums uppgift som uppdragsförmedlare ingår att bedriva och verka för en vidgad utställningsverksamhet inom visuell kommunikation. Det sker både genom att Illustratörcentrum initierar egna utställningar och samarbetar med andra aktörer. Kontakta gärna oss för potentiella samarbeten.

Måndagen 23 oktober hölls release för den nya katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers 2018 på Pipes of Scotland i Umeå. Under kvällen skedde även Drink & Draw, release för Svenska Tecknares tidskrift Tecknaren nr. 5 och inspirationssamtal med den prisade bildkonstnären och serietecknaren Anneli Furmark. Foto: Elisabeth Widmark.

Under Bokmässan 2017 ville Illustratörcentrum lyfta bildens kommunikativa styrka och bjöd därför in illustratörerna Maja Säfström, Katarina Strömgård, Per José Karlén och Caroline Sellstone att göra sin individuella bevakning av de alternativa mässorna ETC Bokmassan och Scener & Samtal som arrangerades av Göteborgs Litteraturhus c/o Världskulturmuseet.

Illustratörcentrum medverkade på Bokmässan 28 september - 1 oktober, tillsammans med Svenska Tecknare. Under mässan hölls fanzineworkshop och releasemingel för Swedish Illustrators and Graphic Designers 2018.

Illustratörcentrum deltog i Sveriges största dataspel, serie-och filmmässa Comic Con 2016.

Konsten att delta är ett projekt som syftar till att underlätta för utlandsfödda bild och formskapare att komma in i och bli en del av det svenska bild och formbranschen, men också för att det regionala kulturlivet ska kunna ta del av de interkulturella nätverk och bild- och formskapare som sällan blir uppmärksammade.

Release av Swedish Illustrators & Graphic Designers 2017 med föredrag och mingel på Bio Rio. Foto: Jenny Gustafsson.

Release för Swedish Illustrators & Graphic Designer 2017 i samband med Drink & Draw på Pipes of Scotland i Umeå.

Release av Swedish Illustrators & Graphic Designers 2017 med privat visning på Moderna Museet Malmö och AW på Boule bar.

Releasemingel för Swedish Illustrators & Graphic Designers 2017 i Svenska Tecknares monter på Bokmässan 2016.

Illustratörcentrum fanns på plats i Kulturhuset under Seriefestivalens två dagar.

Illustratörcentrum deltog i Sveriges största dataspel, serie-och filmmässa Comic Con Gamex 2015.

Release av Swedish Illustrators & Graphic Designers 2016 med föredrag och mingel på Bio Rio. Foto: Johanna Wulff

Release av Swedish Illustrators & Graphic Designers 2016 under Drawing Room #1 på Form/Design Center i Malmö.

Bildauktion på Tullgatan 6 i Östersund med konstverk av illustratörer, grafiker och konstnärer från hela Sverige.

Releasemingel för Swedish Illustrators & Graphic Designers 2016 i Svenska Tecknares monter på Bokmässan 2015.

Öppet föredrag med Liv Strömquist på Bio Rio i Stockholm. Foto: Jenny Gustafsson

Illustratörcentrum deltog i Sveriges största dataspel, serie-och filmmässa Comic Con Gamex 2014.

Releasemingel för Swedish Illustrators and Graphic Designers 2015 och öppet föredrag av Stina Hjelm på Form/Design Center i Malmö 2014.

Under Bokmässan i Göteborg 2014 höll Illustratörcentrum och Svenska Tecknare gemensamt releasemingel för katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers 2015 och Tecknaren nr 4 2014 i Svenska Tecknares monter. Foto: Jenny Gustafsson

Illustratörsalong och releasemingel för Swedish Illustrators & Graphic Designers 2015 på Tullgatan 6 i Östersund. Foto: Helene Gedda

”Det är väl ingen konst att läsa” är ett rikstäckande läsprojekt för att främja läsning för främst barn och unga initierat av Bygdegårdarnas Riksförbund.

Illustratörcentrum och Svenska Tecknare Syd bjöd tillsammans in alla medlemmar att delta i en gemensam väggmålning under Mitt Möllans vårmarknad i Malmö 2014.

Wallpaper stories var en tävling som Illustratörcentrum arrangerade i samarbete med tapetföretaget Photowall.

Under Bokmässan 2013 medverkande Illustratörcentrum, tillsammans med Svenska Tecknare, med en monter designad av Katrin Greiling. Under mässan hölls releasemingel för Swedish Illustrators and Graphic Designers 2014. Foto: Jenny Gustafsson & Katrin Greiling

Under 2013 medverkade Illustratörcentrum för första gången på barnbokmässan i Bologna. Foto: Anders Flood

Illustratörcentrum medverkade på Bokmässan i Göteborg 2012 med en monter designad av Erica Jacobson. Under mässan hölls releasemingel för Swedish Illustrators and Graphic Designers 2013. Foto: Dick Schyberg

I mars 2011 medverkade Illustratörcentrum på c/o Illustration. En helt ny typ av visuell mässa inom illustration med allt ifrån porslinsfigurer till animerade filmer, toalettpapper och originalteckningar av 90 medverkande illustratörer. Foto: Dick Schyberg

Stora Svenska Illustratörspriset delades ut av Illustratörcentrum och Arvinius förlag. Foto: Lisa Zachrisson

En utställning om svensk modeillustration som behandlar hela fem decennier av skapande och verk av 30 modeillustratörer verksamma under olika delar av denna period.