Boka föreläsare

Nedan hittar du kreatörer som tillhandahåller ett brett urval av utbildningar, både inom ramen för Skapande skola samt för en rad andra sammanhang. Vill du ha mer information eller konsultation om kurserna nedan kontakta info@illustratorcentrum.se

Workshops, kurser och föreläsningar

Flera av våra illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och interaktiva designers har gedigen erfarenhet av att sätta ihop och genomföra kreativa kurser, workshops och föreläsningar. Ämnen, tillvägagångssätt och teman kan kombineras på en mängd sätt utifrån behov.

Prisrekommendationer

På Klys hemsida hittar du prisrekommendationer för Skapande skola och andra typer av framträdanden. Klicka här för prisrekommendationer .

Sök Skapande skola-stöd via Kulturrådet

Skapande skola är en nationell satsning som finansieras av Statens kulturråd, för att öka elevers möjlighet att möta professionell konst och kultur i skolan. Bidrag fördelas årligen till förskoleklass som grundskolans årskurs 1-9 och särskolan inom grundskolan. Sista ansökningsdag för höstterminen 2017 och vårterminen 2018 är den 2 februari 2017.  Läs mer här.

Pia Alfredsson
Pia Alfredsson
Ort: Umeå
Bild- och bokverkstäder
Kurser
Skapande skola
Workshop

Arbetar sedan 2006 med bild- och bokverkstäder för barn på bibliotek, förskolor, skolor, museer och gallerier. Verkstädernas innehåll berör skapande i bild, grafisk form och ord. Allt från delar i den kreativa processen, till olika tekniker och material. Lekfullhet, nyfikenhet och fantasi är viktiga ledord.

 

Malin Biller
Malin Biller
Ort: Göteborg
Serieteckning
Kurser
Skapande skola
Workshop

Serietecknare och illustratör. I kursen som ges behandlas bildberättandets grunder samt tips och knep för hur man ritar en fungerande serie. Det kan vara allt från olika sorters pratbubblor till hur man förmedlar hastighet och riktning i en bild. En av de fina sakerna med serier är att man kan integrera mediet i de flesta ämnen. Varför inte låta eleverna skapa ett specialarbete i historia i serieform?

Annsofi Ericsson Petrini
Annsofi Ericsson Petrini
Ort: Mariefred
Illustration och grafisk form
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Konstnär, illustratör och grafisk formgivare. Arbetar tillsammans med Eva Stilling, författare och lärare i kreativt skrivande, inom Skapade skola med bild, kreativt skrivande och muntlig framställning. I mötet med eleverna och er lärare kan vi som verksamma konstnärer bidra med nya perspektiv, inspiration och ökad lust att skapa. Arbetar utifrån teman som passar för årskurs 1-9.

Yvette Gustafsson
Yvette Gustafsson
Ort: Göteborg
Teckna serier!
Kurser
Skapande skola
Workshop

Teckna serier! Vad behöver man kunna för att rita serier? Det finns inga regler för serier, men sådant som kan vara värt att tänka på. Jag delar med mig av det jag lärt mig under åren som serietecknare och vad jag tycker är viktigt att kunna; med en blandning av teckningstips och berättarkunskaper. Målet med kursen är att alla ska känna att det inte behöver vara svårt att berätta och rita. Med utgångspunkt från att alla kan skapa.

Mia Maria Güettler
Mia Maria Güettler
Ort: Stockholm
Bilderboksworkshop
Skapande skola
Workshop

Skol- eller biblioteksbesök med bilderboksverkstad. Antingen själv eller tillsammans med Kajsa Gordan, författaren till böckerna om Kjelle, som jag har illustrerat. Ett besök kan ta ca två, tre timmar eller bredas ut över längre tid. Innehåll och upplägg anpassas efter önskemål! Passar bra för förskola/förskoleklass, skola eller bibliotek. Välkommen att läsa mer och se info om tidigare utförda besök på min hemsida! 

Solveig Hellmark
Solveig Hellmark
Ort: Hässelby
Serieteckning
Skapande skola
Workshop

Hemskt, roligt eller pinsamt! Allt kan man berätta i en serie eller teckning. Låt klassen göra en gemensam serie för att redovisa ett ämne de forskat på. Eller använd serieformen för att uttrycka känslor. Hur ser man ut när det händer något hemskt, roligt eller pinsamt? Övningar för olika tillfällen och varierande svårighetsgrad. Projekten anpassas efter den tid vi har på oss. Lite längre projekt kan kombinera bild med andra skolämnen.

Ulrika Hembjer
Ort: Stockholm
Skapa med bokstäver!
Skapande skola
Workshop

Skapa med bokstäver! Upptäck bokstävernas speciella magi, krumelurer som kan rymma ett universum! Hur ser bokstäverna ut egentligen, och varför? Vi tittar närmare på vårt alfabet med nya ögon och leker med bokstavsformer. Med färg, fantasi och olika redskap får texter en extra dimension. I samråd med läraren arbetar vi kring ett tema som är aktuellt i klassen. Det kan handla om att gestalta ett ämne i bild, eller presentera och redovisa ett material i form av till exempel en tidning eller serie.

Disa Holgersson
Ort: Malmö
Skapa med tejp
Skapande skola
Workshop

Tejpkonst – skapa gemensamt i stort format. Vi (Disa Holgersson och Linn Schrab) erbjuder en två dagars workshop med tejpkonst där elever får möjlighet att skapa med nya material och tekniker i stort format. Till workshopen behöver vi en vägg eller stor duk som vi kan använda. Kanske har ni en vägg som behöver utsmyckas i biblioteket, korridoren eller matsalen? Utsmyckningen kan bli permanent och på sätt kan eleverna vara delaktiga i utformningen av skolans miljö.

Linn Schrab
Linn Schrab
Ort: Arlöv
Skapa med tejp
Skapande skola
Workshop

Tejpkonst – skapa gemensamt i stort format. Vi (Disa Holgersson och Linn Schrab)erbjuder en två dagars workshop med tejpkonst där elever får möjlighet att skapa med nya material och tekniker i stort format. Till workshopen behöver vi en vägg eller stor duk som vi kan använda. Kanske har ni en vägg som behöver utsmyckas i biblioteket, korridoren eller matsalen? Utsmyckningen kan bli permanent och på sätt kan eleverna vara delaktiga i utformningen av skolans miljö.

Pia Johansson
Pia Johansson
Ort: Göteborg
Kompisfigurer och Bokstavsverksta´
Skapande skola
Workshop

Arbetar med kulturpedagogiska projekt för barn och unga sedan 2008, bl.a. på skolor, förskolor och bibliotek, ofta tillsammans med kollegan Annie Huldén. Vi berättar om vårt jobb –att rita och hur en illustration hamnar i en bok samt skapar med barn i olika åldrar. Ett par exempel på workshops vi erbjuder är: Bokstavsverksta´–en lek med bokstäver, namn och initialer eller Kompisfigurer–vi är alla både lika och olika.

I samråd med pedagoger kan vi även utforma skapande projekt efter önskemål.

Annie Huldén
Annie Huldén
Ort: Torslanda
Kompisfigurer och Bokstavsverksta´
Skapande skola
Workshop

Arbetar med kulturpedagogiska projekt för barn och unga sedan 2008, bl.a. på skolor, förskolor och bibliotek, tillsammans med kollegan Pia Johansson. Vi berättar om vårt jobb –att rita och hur en illustration hamnar i en bok samt skapar med barn i olika åldrar. Ett par exempel på workshops vi erbjuder är: Bokstavsverksta´–en lek med bokstäver, namn och initialer eller Kompisfigurer–vi är alla både lika och olika.

I samråd med pedagoger kan vi även utforma skapande projekt efter önskemål.

Oskar Jonsson
Oskar Jonsson
Ort: Uppsala
Teckna djur och natur
Workshop
Föreläsningar

Teckna djur och natur på flera sätt. Illustration är ett fantastiskt sätt att förmedla fakta på.

Djur och natur kan beskrivas detaljerat i text, men med illustrationer blir informationen levande och förståelsen djupare. På temat Teckna djur gör vi tecknade illustrationer av elevernas egna fakta- eller prosatexter om djur och natur. Vi lär oss förstå illustrationens funktion och anpassar manéret därefter. Fokus ligger på tecknandet.

Elin Lindell
Elin Lindell
Ort: Bagarmossen
Illustration och tidningsskapande
Skapande skola
Workshop

Illustrerat och skrivit ett tiotal böcker för barn på låg- och mellanstadiet. Många barn känner igen mina illustrationer från KP (Kamratposten), medverkar i så gott som varje nummer. Erbjuder workshops i illustration och tidningsskapande men anpassar givetvis mitt besök efter era önskemål.

Madeleine Lithvall
Madeleine Lithvall
Ort: Stockholm
Modeillustration
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Arbetar som illustratör och grafisk formgivare inom mode och lifestyle. Utbildad vid London College of Fashion i England och har bland annat arbetat med varuhuset Debenhams, tidningar som British vogue och Svenska moderådet. Erbjuder föreläsningar på temat ”Vad gör en modeillustratör?” samt workshops.

Pia Niemi
Pia Niemi
Ort: Sörberge
Illustration och berättande
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Illustrerar/formger läromedel för barn. Har illustrerat över 200 titlar (lästräningsböcker, övningsböcker, faktaböcker om djur/natur), samt skrivit flera barnböcker. Genom föreläsningar, workshops och kurser inspirerar jag och delar med mig av mina erfarenheter. Ex: Hur jobbar man som illustratör? Hur gör man en bok? Olika sätt att skapa med ord och bilder. Innehållet anpassas efter deltagarnas ålder och bakgrund.

Ulrika Nilsson
Ulrika Nilsson
Ort:
Bildberättande, bokstäver och formgivning
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Jag håller workshops om:
• Berätta med bilder
• Vi gör ett typsnitt
• Grafisk formgivning
• Bokstäver & alfabet

I workshopen ingår en spännande föreläsning och bildvisning. Flera workshops kan kombineras till ett längre bokprojekt. För F-klass – åk 9. Jag håller även kurser i konsthistoria då vi arbetar med en tidsepok, ett motiv och en teknik/kurstillfälle. Läs mer här!

Mattias Olsson
Mattias Olsson
Ort: Höganäs
Illustration
Skapande skola
Workshop

Konstnär och illustratör med ateljé i Höganäs. Illustrerar barnböcker för flertalet av våra barnboksförlag. Har tidigare arbetat deltid under 7 år som konstnär på både Moderna Museet samt Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm. Dessa arbeten innefattade öppna verkstäder, bokade barngrupper samt workshops för både vuxna och barn.

Mats Rundlöf
Mats Rundlöf
Ort: Norrköping
Ord och bild i samverkan
Skapande skola
Workshop

Hur man använder bild för att kommunicera i alla ämnen: matematik, svenska, historia, NO, tema etc. Workshop tillsammans: Jag ritar på tavlan, eleverna diskuterar vad och hur: Vad säger bilden? Samverkan med texten? Känslor? Varför det? Underliggande budskap? Stereotyper, etnicitet, genus (hbtq)…?? Andra sätt? Hur visar man siffror/fakta för att förstå vad de betyder? Utan att låta sig luras? Följs av eget arbete med handledning till färdigt resultat. Kan utökas med ett pass om både läsbara och snygga texter, i samarbete med Linda Röjås-Söderman, grafisk formgivare, AD och dyslektiker.

Anders Rådén
Anders Rådén
Ort: Uppsala
3D-grafik
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

3D-grafik hur görs den och vad används den till? En revolution pågår just nu där film, spel och bildskapande i allt större utsträckning använder sig av 3D-teknik, dvs. världar och föremål skapade i datorer, manipulerade så att de ska se helt verklighetstrogna ut. Hur startade det hela, hur används tekniken idag och vilken inverkan har den på våra liv?

Programmets upplägg och nivå anpassas efter årskurser 4-9 i första hand.

Ingrid Sandsborg
Ingrid Sandsborg
Ort: Malmö
Collage och berättande
Skapande skola
Workshop

Collage och berättande – praktiska konst-workshops för alla årskurser i skolan. Konstnärerna Ingrid Sandsborg och Anna-Karin Andersson från CirkulationsCentralen i Malmö erbjuder workshops med temat collage. Vi kan skräddarsy lösningar ifall ni vill ha en workshop för att t.ex. starta upp ett nytt tema eller ämne ni ska arbeta med på skolan eller liknande. Vi har även genomfört workshops på särskolor och i klasser för elever som är nyanlända till Sverige.

Petra Szabo
Petra Szabo
Ort: Djursholm
Illustration
Skapande skola
Workshop

Barnboksförfattare, illustratör och utbildad lärare med lång erfarenhet av tecknar- och författarbesök. Erbjuder följande program: ”Hur en bok blir till – att blanda färger” förskola och klass 1-3. ”Om att leva i olika kulturer – Att måla djur och natur i Tingatinga stilen” klass 1-6.

Mats Vänehem
Mats Vänehem
Ort: Stenhamra
Bokomslag och bokmanus
Skapande skola
Workshop

Illustratör och arkeolog. Arbetar med historiska rekonstruktionsteckningar och med att illustrera lättlästa barnböcker. Berättar gärna hur det går till att illustrera böcker. Dagen kan byggas ut med workshops där eleverna får prova att göra bokomslag till korta barnboksmanus. Vi arbetar med skisser och original i valfria tekniker. Vi avslutar med en enkel utställning.

Ort:
Illustration och berättande
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Illustratör och bildkonstnär, har b.la. formgivit och illustrerad matematik-appen Parama Matte, samt illustrerat i boken Restips för utomjordingar: din guide till planeten jorden. Därutöver har jag i många år arbetat med barn- och ungdomswebb (Bolibompawebben, P3 Star och Dobedo). Jag erbjuder föreläsningar och workshops inom illustration och berättande.

Sofia Wrangsjö
Sofia Wrangsjö
Ort: Stockholm
Kreativ workshop med filosofiskt perspektiv

Workshop

Filosofiska perspektiv hjälper oss se våra grundförutsättningar som människor. De workshoppar jag leder växlar mellan filosofisk input, snabba ritövningar och reflektion. Det sätter igång spännande och oväntade samtal. Kickstartar seminariedagen, skapar nya infallsvinklar under utvecklingsdagen, i projekt och förändringsarbeten.

Jeanette Milde
Jeanette Milde
Ort: Nacka
Alla har en historia att berätta
Skapande skola
Workshop

Likväl som jag mest hittat historierna ur mitt liv vill jag få barnen att hitta historier ur sina. Jag berättar om mig och hur flera ideer kommit till mig. Ger enkla skrivtips. Som också illustratör kan jag visa vad bilden kan tillföra. Ett moment som är roligt och som alla klarar av är att jag ritar före och de efter på sina papper utan att veta vad de ritar.

Lisa Medin
Lisa Medin
Ort: årsta
Manga- och serieteckning
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Grundläggande eller avancerad teckningsworkshop, tio år och uppåt. Roliga och lättförståeliga teckningsövningar ger deltagarna verktygen att bygga egna berättelser och befolka dem med välgjorda figurer. I seriekursen skapar vi olika serier; från ax till limpa. Mangakursen lägger fokus på mangans ursprung och japanska seriers roll idag. Båda inriktningarna erbjuds som avancerade workshops/kurser.

Rebecka L Manzuoli
Rebecka L Manzuoli
Ort: Stockholm
Bildberättarworkshop
Skapande skola
Workshop

Jag är utbildad bildlärare och animationsfilmsregissör och håller gärna workshop i visuellt berättande i bild eller bildförlopp. D.v.s att iscensätta sin bild utifrån en ide och känsla.

Lisa Karinsdotter Pålsson
Lisa Karinsdotter Pålsson
Ort: Malmö
Papper och kreativitet
Skapande skola
Workshop

Jag är även bokbindare och har undervisat olika grupper under många år. Skolor kan boka mig för dagar då vi skapar med papper. Vi gör finurliga böcker genom att vika vanliga pappersark på olika vis. Böcker som poppar upp, skapar mönster och blir till en orm! Ni kan också boka mig för dagar då vi bygger geometriska figurer i papper. I min verkstad kan ni gå workshops i bokbinderi samt marmorering.

Joakim Larsson
Joakim Larsson
Ort: Anderslöv
Berätta med bilder
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Lär dig att berätta med bilder. Skapa en figur och blås liv i den. Vad för handlingen framåt? Hur når du fram med ditt budskap. Workshop för vuxna eller barn, i skola eller näringsliv. Jag skräddarsyr kursen efter era förutsättningar.

Mimmi Tollerup
Mimmi Tollerup
Ort: Sala
Bilden som språk….Jag ritar och berättar
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Jag brukar rita på plats och har olika koncept beroende på målgruppen jag ska möta.
tex.
Berättarpromenad samspelet mellan ord och bild.
Vi gör en saga tillsammans, jag ritar utifrån barnens idéer.
Bilden som språk, att medvetandegöra bildens suveränitet.
Från ax till limpa, om hur en bok blir till.
Praktiska tecknartips, tekniker och material.

Joakim Hellstedt
Joakim Hellstedt
Ort: Stockholm
”Design för spel”
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Frilansande designer och illustratör inom tv-spel, reklam och film. Arbetar digitalt och håller kurser, föreläsningar och workshops inom illustration och design; Både mer generella kurser som ”Design för spel” och Färg-/formspråk men även handledning av elever och mer specifika kurser i teknik, tillvägagångssätt och ljus-/materialbeskrivning och live-målning.

Helena Bergendahl
Helena Bergendahl
Ort: Göteborg
Att hitta på en verklig person på låtsas, en workshop om att hitta på en person till en bok.
Skapande skola
Workshop

Min workshop ”Att hitta på en verklig person på låtsas” handlar om att hitta på en fiktiv karaktär och hur den ser ut. Den utgår från de böcker som Marie Oskarsson har skrivit och jag har illustrerat. Det handlar också om hur man arbetar som illustratör, vad har man för verktyg, hur tecknar man känslor, perspektiv, värdeperspektiv och vilka hemliga hjälpmedel finns det? Och hur får man sin figur precis likadan från olika vinklar i en hel bok? Sen får deltagarna själva hitta på och testa. Läs mer här!

Jesper Ingsten
Jesper Ingsten
Ort: Munka-ljungby
Ord och bild i samklang.
Workshop

Utifrån stencilen ”Hur och varför jag lärde mig skriva” jämte grafiska arbeten lär vi oss under en hel- eller halvdag om underhållande ord och bild i samklang.

Jessica Lindholm
Jessica Lindholm
Ort: Hova
Hur skriver man och illustrerar en bok? / Rit och skrivworkshop. Själporträtt, rita det du ser men skriv i fantasi.
Skapande skola
Workshop

Koncept 1. Jag berättar hur jag gör när jag skriver och illustrerar. Jag visar skisser och original. Eleverna får olika skrivövningar som de sen får göra illustrationer/omslag till. Detta kan anpassas till olika åldersgrupper/årskurser.

Koncept 2. Eleverna får rita sina självporträtt och prova att göra det på olika sätt genom att tänka på ljus, volym och skugga. Utifrån självporträttet får de skriva en fiktiv berättelse då påhittade historier kan många gånger säga mer om personen än ren fakta.

Per Demervall
Per Demervall
Ort: Skogås
Från bok till serie.
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Jag vill med mitt besök på skolor och bibliotek uppmuntra ungdomars kreativitet och läslust. Genom att skapa en tecknad serie utifrån en bok de läst kan man främja elevernas läsförståelse och förmåga att tänka i bilder.

Eleverna får tolka texten som de vill och kan bland annat låta handlingen utspela sig i närmiljö med sig själva som ”hjältar”. Jag inleder mitt besök med en presentation av hur man kan föra över en bok till olika medier. Därefter så hjälper jag eleverna att komma igång. Programmet kan anpassas från en heldag till flera dagar.

För närmare detaljer kontakta mig via mail eller telefon.

Natalia Batista
Natalia Batista
Ort: Lund
Manga- och serieteckning
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Manga- och serietecknare. Erbjuder färdiga kursupplägg eller anpassade efter kundens önskemål, t.ex. 40-60 minuters lektioner i mangateckning eller längre kurser i serieskapande. Jag har över 10 års erfarenhet av att hålla workshops för unga, samt en professionell karriär med flera serieverk som deltagarna känner igen, vilket imponerar och inspirerar. Håller även föreläsningar för lärare kring serier och manga i undervisningen.

Katarina Strömgård
Katarina Strömgård
Ort: Stockholm
Bilderboksworkshop/ Hemliga djur/ Att skapa liv
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Hemliga djur
En workshop som utgår från mina bilderböcker ”En liten röd hare” och ”En hemlig katt”. Om du hade ett hemligt djur, hur skulle det se ut? Vi läser boken, hittar på och skapar egna hemliga fantasidjur. Passar för barn på förskola och lågstadiet. 1-2 h.

Bilderboksworkshop
En workshop där vi skapar egna berättelser med text och bild. Kan anpassas till åldersgruppen.

Att skapa liv
Hitta på en karaktär och ge den liv i bild. Vad berättar utseendet om personen? Hur blir en figur igenkännlig från sida till sida? Praktisk och kreativ workshop som kan anpassas till åldersgruppen, från lågstadiet upp till vuxna.

Per José Karlén
Per José Karlén
Ort: Hägersten, stockholm
Berättade bilder - illustration.
Kurser
Skapande skola
Workshop
Föreläsningar

Kurs i illustration på förberedande konstskolor eller på högre utbildning.

Bildgympa är bra för att stretcha, vidga och utmana dig kreativt inför dagens utmaning. De snabba övningarna ger bra energi och öppnar upp för nya spår att arbeta vidare på när du ger dig i kast med de olika uppgifterna.
Du kommer att jobba med olika verktyg och teman som är bra att kunna och utveckla som illustratör:

  • Statisk illustration och storytelling i rörlig bild
  • Skalor och karaktärsillustration.
  •  Bilderboken
  • Informativ och dekorativ illustration.
  • Dekorera och illustrerar egna idéer.
  • Norm, makt och teknik – bildanalys.
Erik Hedman
Erik Hedman
Ort: Uppsala
Animationsverkstad, skapande skola
Skapande skola

Under ett eller flera besök jobbar vi med iPads och skapar animerade filmer. Det går bra att jobba med ett aktuellt tema. Vi jobbar med cut out-teknik, klipper ut figurer och ritar bakgrunder. Jag tar med all teknik och animationslådor. Filmerna publiceras på youtube efter workshopen. Läs mer här: http://erikhedman.com/skapande-skola/