Johan Hesselstrand portfolio

Contemplations of the present - third bookJohan HesselstrandContemplations of the present - third bookThe third collection of my instagrampictures. A lot of corona this time.
Tegnell and the maskJohan HesselstrandTegnell and the maskContemplations of the present
ZoomJohan HesselstrandZoomZoom
New destinationsJohan HesselstrandNew destinationsContemplations of the present
The Big Five of VadstenaJohan HesselstrandThe Big Five of VadstenaI have draw the most famous buildings in Vadstena as animals and show them on an exhibition.  
MozartJohan HesselstrandMozartAffisch för musik med Mozart i Lerums församling. Församlingen hade ett mozartår då det spelades mycket musik av Mozart i kyrkan. Det röda klocktornet gjordes då om till kompositören av konstnären.
Pilgrim RoundJohan HesselstrandPilgrim RoundA map for pilgrims on bikes in Östergötland, Sweden.
Vadstena Konstrunda Johan HesselstrandVadstena Konstrunda I´m drawing the map for Vadstena Konstrunda and I have done it from the start  2005. Our place is number 10.
A map of VadstenaJohan HesselstrandA map of VadstenaAn handmade map of Vadstena, Sweden, 
The art of being an adultJohan HesselstrandThe art of being an adultA book of Sverker Wadstein
Find somebody to love...Johan HesselstrandFind somebody to love...A book written of Alf B Svensson published on Libris.
A projekt for a childrens bookJohan HesselstrandA projekt for a childrens bookA test for a book together with a story of a acter.
Subject "Frames"Johan HesselstrandSubject "Frames"Theme frames, family
Tänk omJohan HesselstrandTänk omVadstena Konstrunda 2016.
The BeakJohan HesselstrandThe BeakEquipment.
Swedish hightech farmer machineJohan HesselstrandSwedish hightech farmer machineThe Swedish bomber as a combine
Itrabo, a small village in SpainJohan HesselstrandItrabo, a small village in SpainThe spring in the southern of Spain.
Life DrawingJohan HesselstrandLife DrawingLife Drawing for Dag Källman
Johan Hesselstrand
Vadstena
0143-128 60
070-225 06 45

Johan Hesselstrand

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Mitt namn är Johan Hesselstrand och jag lever och jobbar i Vadstena, men är född i småländska Mariannelund och har bott dryga tio år i Stockholm. Jag och familjen bor nu i ett gammalt fruktmusteri som vi har renoverat. Vadstena är en liten levande stad med flera intressanta byggnader. Under åren här har jag gjort annorlunda versioner av de fem mest kända husen. Klosterkyrkan har blivit en elefant i en serie av afrikanska djur, rådhuset har jag ritat som en gräsand på fågeltemat och slottet blev en gädda. Annars jobbar jag som illustratör mest med läromedels-, bok- och tidningsillustrationer.

Vilken del av den kreativa arbetsprocessen gillar du bäst?

De allra första skisserna i början av ett uppdrag känns alltid som en utmaning. Ett blankt papper som fylls av små, snabba och slarviga skisser, som ingen annan kan tyda. När idén sedan poppar upp, inte alltid vid detta skissande, men oftast, så pirrar det till i kroppen. Processen från idé till färdig bild kan sedan kännas lite jobbig, men oftast ljusnar det när det blir dags för färgläggning och finjustering.

I ditt yrkesutövande, hur har du själv utvecklats, tycker du?

Jag tror att jag med åren har blivit bättre på att förenkla bilder. Att inte teckna budskapet på näsan på folk utan ge utrymme för betraktarens öga att tolka in något eget i bilden. Illustration ska ju inte vara en upprepningen av texten utan tillföra något eget, samtidigt som den ska förstärka budskapet i det skrivna.

Sedan hösten 2017 publicerar jag fem nya bilder i veckan på mitt instagramkonto under titeln "Betraktelser av samtiden". Det är allt från politik till folkliv, stort som smått. Jag har även samlat dessa betraktelser i två böcker som är utgivna på det lilla bokförlaget/tryckeriet Alla Format i Vadstena.