Cecilia Torudd portfolio

Cecilia Torudd
Cecilia Torudd
Cecilia Torudd
Cecilia Torudd
Cecilia Torudd
Cecilia Torudd
Stockholm

Cecilia Torudd

Cecilia Torudd, född 1942, började som sextonåring på Konstfack och fortsatte sedan på Teckningslärarinstitutet. Sedan 1975 har hon arbetat heltid som illustratör, serietecknare och författare.

Cecilia tecknade i många år för Kamratposten, bland annat den vardagskomiska serien Familjeliv och serien om masken KarlPutte. Sitt genombrott fick hon 1985 i Dagens Nyheter med serien Ensamma mamman. Som företrädare för en ny generation svenska serieskapare nådde hon långt utanför de typiska serieläsarnas krets.

I sitt bildskapande använder Cecilia Torudd traditionella tekniker. Hennes enkla och effektiva teckningsstil, där kroppsspråk och rörelser är viktigast, och hennes raka berättande och vardagliga igenkänningshumor uppskattas av läsare i alla åldrar. Cecilia Torudds figurer bär känslor, humör och stämningar och det är lätt för läsaren att identifiera sig. Solidaritet med barn har också alltid varit ett av Cecilia Torudds främsta kännetecken.

Cecilia Torudd har med idéteckningar illustrerat en hel del facklitteratur i vitt skilda ämnen. Hon har gjort ett stort antal barnböcker, både sådana med egna texter och böcker skrivna av andra författare. Hon har också skrivit flera kåserisamlingar och teaterpjäser för en vuxen läsekrets. Hennes senaste verk är bildmaterialet till Stockholms stads ABC-program (Alla Barn i Centrum, 2013–16), Barnbarnsböckerna (2015–16, fyra barnböcker med hennes egna texter) samt barnboken Harriet och Charles (2017, text Helen Rundgren).

Cecilia Torudd har fått en rad utmärkelser och priser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Litteraturfrämjandets tecknarpris, Ord- och Bildakademins pris, Adamsonstatyetten och Urhunden. Hon var en av de åtta serieskapare som ärades med ett frimärke utgivet av svenska Posten 2008.