Edin Tucalija portfolio

En familjevän stiger påEdin TucalijaEn familjevän stiger påBokdesign. Nattpoesi bokförlag.
Cinque TerreEdin TucalijaCinque TerreMönsterdesign: Cinque Terre
IdeA StoreEdin TucalijaIdeA StoreIllustration till IdeA Store, Helsingborgs stad.
Gambian Society HelsingborgEdin TucalijaGambian Society HelsingborgGrafisk profil för föreningen Gambian Society i Helsingborg.
Dödsboanmälan, Helsingborgs stadEdin TucalijaDödsboanmälan, Helsingborgs stadIllustration och folder om Dödsbo. Uppdragsgivare Helsingborgs stad.
NavigatorcentrumEdin TucalijaNavigatorcentrumFolder och illustration, Navigatorcentrum Helsingborgs stad
Dunkers kulturhusEdin TucalijaDunkers kulturhusMönsterdesign: Dunkers kulturhus
ModeillustrationEdin TucalijaModeillustrationEget projekt.
Jobb på siktEdin TucalijaJobb på siktIllustration projekt Jobb på sikt, Helsingborgs stad.
Jag älskar dig så mycketEdin TucalijaJag älskar dig så mycketJag älskar dig så mycket Att jag låter dig vara först Närmast som parfym På min hals Jag låter dig vara Smöret i mitt bröd Luften i mina lungor Vattnet i min behållare Jag låter dig skapa avtryck När våra tankar slås ihop I ett avskalat rum Med stensatt golv Jag låter dig styra mina känslor Med mönster från fjärran film Något som kan likna symbios Utan motstånd Jag tycker om att vänta För det enda jag kan göra Är att föreställa mig Din närhet
DuEdin TucalijaDuJag satt och väntade längre än vanligt, på vinddraget av det mörka regnet, delvis brutet bakom ena örat. De gråa linserna stod tätt placerade längs vår väg och glodde länge på molnet, fångat mellan våra händer. Du sa att du visste det redan då, innan vi öppnade våra ytterdörrar och släppte regnbågen ut, över stenbron öster om stan.
TudeladEdin TucalijaTudeladHär är jag. Tudelad. Svartvit, gråhårig gubbe på utsidan. Minst tio år yngre på insidan. Det håller vi med om. Min nära vän och jag. Vi är unga och erövrar världen. På var sitt sätt. Vännen på riktigt. Och jag, ja, har ambitionen. Om inte världen, åtminstone sundet. Eller viken. Möjligtvis floden och vattenfallet. Mest sannolikt rinnande kranvattnet. Vi skålar ibland. Vännen och jag. Pratar om livet. Om populära artister. Och relationer som brister. Vännen är en resenär. Som vilar i min bröstkorg. Vi tycker om varandra. Vi tycker också om öl och lamm. Och ekologiska produkter. Som fyller oss med värme, våra lungor med dofter. Som El Niño i våra ådror. Vi skriver texter, inspirerar varandra. Det blir vackert när marginalerna är rätta. Som i vårt solsystem, när en lysande stjärna dyker upp. Det är min vän, djupt i mig. Men tiden går fort, raderna är redan klara. Och nu är vi på väg. Att resa igen. En beröring på kinden, nästan som en kyss. Det är dags att gömma blicken, klä hjärtat i en burka. För det hjälper inte att blunda. Det blir svårt att sudda. Det som redan är ritat. Djupt i min märg. El Niño drar sig tillbaka och värmen försvinner. En gråhårig gubbe återstår. Svartvitt på ytan. Kalla fakta på pappret.
Edin Tucalija
Helsingborg
0707-170598

Edin Tucalija

Mitt namn är Edin Tucalija. Jag är en multikonstnär som målar, tecknar, ritar mönster, viker ståltråd, skapar mönster och skriver poesi. Mycket med andra ord. Min enkla metod handlar om att skapa mycket och i den mängden hitta det som är bra. Kvantitet ger kvalitet, övning färdighet. Därför brukar jag säga att jag är väldigt produktiv, sällan kreativ.

Min konst handlar delvis om att bryta mot skönhetsidealen, delvis om att lyfta det vackra och sårbara inom oss. Ögon och ansikten har en central roll – det är där öppningen till själen finns, det är där det mystiska inom oss bor och längtar efter att bli upptäckt.

Jag tecknar oftast på genomskinligt papper och låter bakgrunden ta plats i motivet, smyga in och avslöja det inre. Jag kombinerar text och bild för att skapa en starkare upplevelse och beröra så många sinnen som möjligt. Teckningarna är mest minimalistiska, med några få eller inga färginslag alls. Det nakna är det öppna, det mörka är det tunga, som gömmer sig djupt inom oss. Helst hade jag målat med tjära eller tecknat med en nål, för att göra det mörka mörkare och det tunna tunnare. Våra liv är stora kontraster och de får gärna ta plats i konsten, kännas avlägsna men ändå nära.

I grunden är jag inte så särskilt social person. Så att stå här är rent självplågeri. Men i dagens digitala värld ryms allt, även det som är litet. Och stort. Gott. Och ont. Toppen. Och botten. Utanförskap. Inkluderande. Flyktingar. Isolerade små byar. Öst. Väst. Religioner. Kulturer. Civilisationer. O-civilisationer. Människor som skriker. Människor som skrattar. Prestationsångest. Skuldkänslor. Glädje. Ensamhet. Kravspecifikationer. Målgrupper. Och känslorna som sväller till en bristningsgräns. Till slut exploderar allt. Och hamnar på sidorna du ser här. En reflektion av mig. Så se mig. Läs mig. Älska mig. Hata mig. Krama mig. Ät mig. Drick mig. Köp mig. Titta på mig. Skrik på mig. Njut av mig. Så nära verkligheten som det bara kan bli. Men med en minimal distans så att det kan få dig att sväva lite i alla fall.

Det är kul att sälja en tavla eller en bok då och då. Så hör av dig om du ser något du gillar. Du behöver egentligen inte köpa något. Det är också kul att veta om du gillar det. För allt berör. Även några små ord.

Bästa,
Edin