Elsa Richnau portfolio

Introduktionsprogrammen (IM)Elsa RichnauIntroduktionsprogrammen (IM)Illustration för Visuell Vägledning tema Introduktionsprogrammen (förkortning IM). Introduktionsprogrammen (IM) är ett alternativ för elever som ännu inte kommit in på det program de vill gå på gymnasiet.
Kenzo TangeElsa RichnauKenzo TangeDen här tavlan är inspirerad från en resa till Japan 2007 och av de vykort jag köpte där. Under resans gång såg jag hus byggda av den japanske arkitekten Kenzo Tange. Japan var ett trevligt land med vänliga människor.
Scetchupmodell SibbarpElsa RichnauScetchupmodell SibbarpMin moster med familj ville bygga ett extra hus med sovplatser till sin sommarstuga i Sibbarp och frågade mig om jag kunde komma på någon bra lösning. Dessa tre förslag kom jag fram till. Jag använde mig av datorprogrammet Scetchup. De valde inget av förslagen utan en helt annan lösning. Sommarstugan är en del av samhället Sibbarp i nordöstra Skåne i Sverige.
Illustration från GöteborgElsa RichnauIllustration från GöteborgIllustration som är med i mitt examensarbete från Skeppsbron i Göteborg. Skeppsbron var inget inspirerande ställe att vistas på. Bara parkeringar. Men de behövs väl också.  
BlåklockaElsa RichnauBlåklockaIllustration/collage av en blåklocka.  
BlåklockaElsa RichnauBlåklockaCollage Blåklocka.
Skisser i programmet ScetchUpElsa RichnauSkisser i programmet ScetchUpRitningar gjorda i datorprogrammet ScetchUp. Längst upp till vänster: Hus till mitt examensarbete på Skeppsbron från HDK. Längst ner till vänster: Hus till ett byggprojekt av en sovstuga i samhället Sibbarp i Skåne. Till höger: Skiss till en A3-plansch för ett illustrationsjobb inom studievägledning. Resultatet finns på Visuell Väglednings hemsida.
Elsa Richnau typsnittElsa RichnauElsa Richnau typsnittMycket på internet handlar om att få många likes och bli känd av andra. Hur skulle det bli på internet om våra namn istället löstes upp som i den här animationen där ditt namn försvinner iväg upp i tomma intet. Stillbild av animation i Blender där typsnittet löses upp. Länkadress till animationen: https://youtu.be/dF0zzfOixI0
Stilleben och AkrylmålningElsa RichnauStilleben och AkrylmålningÖverst: Stilleben av ett fat och en bricka. Nederst: Målning från en simhall.
Ljuden i min närhetElsa RichnauLjuden i min närhetLjuden i min närhet. Teckningar som jag gjort under tiden jag lyssnat på musik från radion. Varje streck är en populär låt.
Automatisk teckningElsa RichnauAutomatisk teckningAutomatism är att göra något utan att vara medveten om vad man gör. Man brukar säga att det undermedvetna har gjort jobbet. Surrealisterna jobbade mycket på detta sätt. Jag gjorde sådana här teckningar eftersom jag tyckte det var roligt att på surrealisternas vis hitta på saker.     " Automatism inom den modernistiska poesin och konsten innebär att man under sitt skapande låter förnuftet stå tillbaka för att tillåta en frigörelse av ett undermedvetet bildspråk. Modernistisk automatism tillämpades delvis redan av dadaisterna på 1910-talet men förknippas i första hand med surrealismen, så som den definierades av André Breton i Det surrealistiska manifestet (1924) där han bland annat skrev om en renodlad psykisk automatism.  Surrealisterna ersatte det äldre övernaturliga inslaget med den psykoanalytiska teorin om det Omedvetna. Automatismen utvecklades senare vidare inom den informella konsten och den abstrakta expressionismen. Transautomatism var däremot en beteckning Friedensreich Hundertwasser använde om sitt måleri under 1950-talets första hälft för att urskilja sina egna strävanden från den europeiska efterkrigstidens informella konst och tachismen. " (Wikipedia)  
TeckningElsa RichnauTeckningTeckningar från Varberg i ett collage. Exempelvis Varbergs fästning, en påhittad ruin och Getterön.
PorträttElsa RichnauPorträttPorträtt i akvarellteknik.
IllustrationElsa RichnauIllustrationIllustration från charken med röda korvar.
KaffefolderElsa RichnauKaffefolderKaffefolder gjord för en kampanj för kaffe som är producerat under goda arbetsförhållanden. Kaffefolder för Rättviseakademien och Rättvisemärkt kaffe. Jag dricker numera all sorts kaffe eftersom föreningen Rättviseakademien tyvärr har lagts ner.
FlugaElsa RichnauFlugaAkrylmålning av en Fluga.
FlugorElsa RichnauFlugorFlugor i akryl som ett mönster. Länk till film på You-Tube: https://youtu.be/Hu6oviQj_Cg
ModellmålningElsa RichnauModellmålningModellmålning. Oljemåleri.  
Elsa Richnau
Varberg
0702-974533

Elsa Richnau

Hej! Jag har inriktat mig på illustration och grafisk design som ett av mina yrken.

Utbildning: Kandidatexamen inom Design från HDK, Högskola för Design och Konsthantverk, Göteborg.

Kurser på Chalmers och KTH:s Arkitekturprogram. Där intresserade jag mig för rum och rumsligheter och hur våra bostäder påverkar oss. En bra bostad är en förutsättning för ett gott liv.

Teckning är mitt främsta arbetsredskap vilket är till stor nytta inom alla visuella områden både inom 2D och 3D t.ex. illustration eller rum. Designyrket är en process som jag ständigt jobbar med att utveckla.

Uppdragsgivare: Visuell Vägledning

Behöver ni hjälp med illustrationer eller grafisk formgivning, planscher eller tavlor så tveka inte att kontakta mig på min mailadress: elza_r@hotmail.com eller på mobilnummer 0702-974533.

Godkänd för F-skatt.

Vänliga hälsningar

Elsa Richnau