Helena Bergendahl portfolio

Våld på jobbetHelena BergendahlVåld på jobbetBild om hot om våld på jobbet för Arbetet
Att lära vuxna att cyklaHelena BergendahlAtt lära vuxna att cyklaBild för Cykelfrämjandets kursmaterial om att lära vuxna att cykla; startposition
Bokillustration: arbetsmiljö i bussbranschenHelena BergendahlBokillustration: arbetsmiljö i bussbranschenFrån en bok om arbetsmiljö i bussbranschen, Prevent, 2008
Illustration till vetenskapsrådets hemsidaHelena BergendahlIllustration till vetenskapsrådets hemsidaVetenskapsrådets hemsida, en av tio bilder om forskning om läromedel.
Helena Bergendahl
Helena BergendahlIllustration för Göteborgs kommuns fakturahantering om Winst, ett program på mobilen för digitala fakturor
Helena BergendahlKarta över hur ett gott samhälle kan se ut med mycket frivillig verksamhet
Helena BergendahlFrån vetenskapsrådets hemsida, tio frågor om betyg och bedömning
Helena BergendahlFrån "Here comes the sun" en bok om väder som ska komma ut i Bangadesh under 2013
Helena BergendahlEn karta för stadsdelsnämnden AskimFrölundaHögsbo i Göteborg
Banner för VetenskapsrådetHelena BergendahlBanner för VetenskapsrådetTio korta frågor om forskning, tema skolan, till Vetenskapsrådets hemsida.  
Karta Älvstaden Helena BergendahlKarta Älvstaden Karta till tidningen Älvstaden, Göteborg. Kartan visar områden där det ska byggas nytt. 
Framtida turist Helena BergendahlFramtida turist Illustration till bok om besöksnäringen, uppdragsgivare SKL och Visita
ArbetsplatsintroduktionHelena BergendahlArbetsplatsintroduktionIllustrationer till en e-bok för nedladdning om att rekrytera akademiker som är nya i Sverige.
Samarbete i kommunenHelena BergendahlSamarbete i kommunenHur kan olika förvaltningar i en kommun samarbeta och planera bättre? En bok för Sveriges kommuner och landsting. 
InnovationsprisetHelena BergendahlInnovationsprisetSveriges kommuner och landsting och Vinnova stöttar innovativa ideer med detta pris. Jag gjorde flera olika förslag, de valde ett annat men jag tyckte bäst om detta. 
Turismens exportvärdeHelena BergendahlTurismens exportvärdeGrafik över turismens omsättning, sysselsättning och exportvärde till bok om besöksnäringen. Uppdragsgivare SKL och Visita
Cyklist och andra trafikslagHelena BergendahlCyklist och andra trafikslagIllustration gjort för trafikkonsulterna Koucky and partners, en av många att användas till deras utredningar
Helena Bergendahl
Göteborg
0703-28 77 98
Boka mig för kurser

Workshop 1. ”Att hitta på en verklig person på låtsas” är en workshop för lågstadiet om att rita en huvudperson i en bok. Den utgår från Marie Oskarssons böcker om Jack och hans kompisar som jag har illustrerat. (Fem kapitelböcker om Jack och kärleken, samt tre lättlästa böcker, Vänner 4-ever, Bonnier Carlsen) Barnen får också lära sig hur man arbetar som illustratör, vad har man för verktyg, hur tecknar man känslor, perspektiv, värdeperspektiv och vilka hemliga hjälpmedel finns det? Och hur får man sin figur precis likadan från olika vinklar i en hel bok?

Workshop 2. ”Min modiga mormor” är en workshop för lågstadiet som utgår från böckerna om Min modiga mormor (Inger Jalakas, Alfabeta) Jag visar bilder från Botswana och sen målar vi afrikanska djur på grundade pannåer med akryl, i samma teknik som boken. Jag berättar också om hur jag arbetar med bilderboksillustration

Workshop 3. ”Att göra bilder med eget collagematerial” är en workshop för gymnasiet och för vuxna. Matisse är den mest kända konstnären som arbetade med att klippa former ur papper som han målat själv. Med hjälp av inscannade och utskrivna ytor, avtryck, måleri, rollers och frottage gör vi eget collagematerial till egna bilder. Att ta till saxen kan göra bildskapandet nytt och roligt då man kommer bort från kravet att teckna likt och duktigt. Det blir också en övning i att titta, att pröva sig fram, flytta runt objekt i bilden innan man tar fram collage-limmet.

Skapande skola, Workshop

Helena Bergendahl

Jag heter Helena Bergendahl och har varit illustratör sedan -96. Här på Illustratörcentrum visar jag illustrationer som jag gjort på uppdrag av kommuner och organisationer. Se min hemsida för fler arbetsprover, prints, bilderböcker, beskrivningar av workshops mm.