Helena Bergendahl portfolio

Helena Bergendahl
Göteborg
0703-28 77 98
Boka mig för kurser

Workshop 1. ”Att hitta på en verklig person på låtsas” är en workshop för lågstadiet om att rita en huvudperson i en bok. Den utgår från Marie Oskarssons böcker om Jack och hans kompisar som jag har illustrerat. (Fem kapitelböcker om Jack och kärleken, samt tre lättlästa böcker, Vänner 4-ever, Bonnier Carlsen) Barnen får också lära sig hur man arbetar som illustratör, vad har man för verktyg, hur tecknar man känslor, perspektiv, värdeperspektiv och vilka hemliga hjälpmedel finns det? Och hur får man sin figur precis likadan från olika vinklar i en hel bok?

Workshop 2. ”Min modiga mormor” är en workshop för lågstadiet som utgår från böckerna om Min modiga mormor (Inger Jalakas, Alfabeta) Jag visar bilder från Botswana och sen målar vi afrikanska djur på grundade pannåer med akryl, i samma teknik som boken. Jag berättar också om hur jag arbetar med bilderboksillustration

Workshop 3. ”Att göra bilder med eget collagematerial” är en workshop för gymnasiet och för vuxna. Matisse är den mest kända konstnären som arbetade med att klippa former ur papper som han målat själv. Med hjälp av inscannade och utskrivna ytor, avtryck, måleri, rollers och frottage gör vi eget collagematerial till egna bilder. Att ta till saxen kan göra bildskapandet nytt och roligt då man kommer bort från kravet att teckna likt och duktigt. Det blir också en övning i att titta, att pröva sig fram, flytta runt objekt i bilden innan man tar fram collage-limmet.

Skapande skola, Workshop

Helena Bergendahl

Jag heter Helena Bergendahl och har varit illustratör sedan -96. Här på Illustratörcentrum visar jag illustrationer som jag gjort på uppdrag av kommuner och organisationer. Se min hemsida för fler arbetsprover, prints, bilderböcker, beskrivningar av workshops mm.