Henri Gylander portfolio

Henri Gylander
Göteborg
0731505562

Henri Gylander

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Henri Gylander heter jag. Serieskapare, illustratör och pedagog. Mina bilder och berättelser gestaltar oftast små människor mitt i det stora livet, fullt av mysterier som ibland måste tecknas för att synas. Sammanhangen jag tecknar kan variera från det personliga till det politiska, uttryckssätten från pedagogik till poesi.

Jag har sedan 2012 samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör, och frilansat runt lite i övrigt. Mina serier har publicerats i tidningar som Galago, Dagens ETC, Sydsvenskan, Folket i bild och DN. Jag har inom Sverige släppt böckerna Leyla och Cocos, ensammast i världen (bilderbok, Vombat förlag 2013) och Livet före döden (seriebok, Kolk förlag, 2015).

Är öppen för alla typer av uppdrag!

I ditt yrkesutövande, hur har du själv utvecklats, tycker du?

Tecknandet har varit en intensiv och högst utvecklande resa för mig. Genom att i bild och text gestalta olika aspekter av den mänskliga tillvaron ställs jag inför en hel rad frågor, stora som små, som oftast känns både relevanta och engagerande. Att arbeta professionellt sporrar mig till att ständigt utmana mig själv och hitta nya lösningar.

Har du fått några fina priser och utmärkelser?

Förstapriset i Nordiska serietävningen i Kemi 2012 Författarfondens ettåriga arbetsstipendium 2013 Nominering till Sarjakuva-Finlandia (Finlands stora pris för serieböcker) 2013