Karin Åström Bengtsson portfolio

Karin Åström Bengtsson
Huddinge
+46 70-652 92 65

Karin Åström Bengtsson

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Jag heter Karin Åström Bengtsson och är illustratör och konstnär. Jag har nyligen illustrerat Isabell, vara som man villför Lilla Piratförlaget. Det är den andra boken om Nisse och hans bästa vän hästen Isabell och det är en superfin berättelse skriven av Lin Hallberg. Förra året gjorde jag och Lin den första boken om Isabell och Nisse och den heter Isabell, min bästa vän. Det har varit underbart att göra bilder till de här fina berättelserna. Jag känner så starkt för personligheterna och deras lågmälda kamp för att få vara sig själva och få vara med i en gemenskap. Att hamna utanför, att inte få vara med är en skräck för de flesta av oss. Jag gör mina original på papper och blandar olika vattenbaserade tekniker – tusch, gouache, akvarell, akryl och lite tempera. Tecknar gör jag i kol och blyerts.

Vad jobbar du med just nu?

Just nu skissar jag på helt egna idéer som legat och mognat ett tag. Jag är ju konstnär också och jobbar då främst med figurativ skulptur men även måleri och kolteckning. Att jobba tredimensionellt är magiskt och ger massor till tecknandet.  På senare år har jag känt en allt starkare lust att dela med mig av vad jag lärt mig genom åren och pluggar nu på halvfart och distans till bildlärare vid Umeå Universitet. Det är samtidigt väldigt bra fortbildning och jag siktar på att hålla i workshops, kurser och jobba på deltid som bildlärare. Parallellt med illustrationsuppdrag och eget skapande.

I ditt yrkesutövande, hur har du själv utvecklats, tycker du?

Sedan jag började illustrera barnböcker 2011 så har jag gjort en bok om året. Nio böcker! De böcker jag illustrerat har varit bilderböcker på väldigt många sidor. Det har gjort mig uthållig och förhållandevis snabb tror jag. Dessutom har jag fått jobba med två väldigt proffsiga förlag, BonnierCarlsen och Lilla Piratförlaget. Tiger Anderssons djurskola, (BonnierCarlsen), är ca 60 sidor och Isabell-böckerna, (Lilla Piratförlaget), är drygt 90 sidor. Jag har utvecklat och förfinat min teknik och mitt sätt att tänka kring bild och text. Att göra bilderböcker är verkligen en utmaning. Ett maraton skulle jag säga. 

Nu ska jag prova på att bli lite mer digital också. Behålla mitt hantverksmässiga sätt att göra bilder med digitala tekniker. Ska bli spännande!