Karin Åström Bengtsson portfolio

Lilla Piratförlaget, 2020Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2020Illustration ur Isabell, vara som man vill, Lilla Piratförlaget 2020. Nisse är utanför i skolan. Han är van vid att gunga ensam på rasten. Men en dag frågar Klara om han vill vara med.
Lilla Piratförlaget, 2019Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2019Ur Isabell, min bästa vän, Lilla Piratförlaget 2019. "Jag lutar mig mot Isabell och blundar. Vi vilar tillsammans i mörkret under grenarna och tänker tysta tankar. Isabell är min bästa vän och jag är hennes."
Lilla Piratförlaget, 2020Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2020Ur Isabell, vara som man vill, Lilla Piratförlaget 2020. "Det knakar till bland träden och ett rådjur tittar fram. Hennes stora mörka ögon undrar vad vi gör där."
Lilla Piratförlaget, 2020Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2020Nisse blir retad i skolan. På kvällen när pappa ska säga godnatt gråter han. "Hela sorgliga dagen rinner ut i pappas famn." 
Lilla Piratförlaget, 2019Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2019Ur Isabell, min bästa vän, Lilla Piratförlaget, 2019. "Från höjden ser vi fotbollsplanen." Ögonblicket innan Nisse och Isabell tar revansch på fotbollskillarna.
Beställning, porträttKarin Åström BengtssonBeställning, porträttEn av mina bästa vänner fyllde 50 och det här porträttet var en present till henne.
Lilla Piratförlaget, 2019Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2019Ur Isabell, min bästa vän, Lilla Piratförlaget 2019. Nisse rider för första gången. "Jag styr mot skogen, men Isabell vill inte gå dit. - Äsch, Isabell får bestämma, säger jag då."
Lilla Piratförlaget, 2020.Karin Åström BengtssonLilla Piratförlaget, 2020.Illustration från barnboken Isabell vara som man vill, Lilla Piratförlaget2020. Nisse och hästen Isabell är varandras allra bästa vänner. Nisse är retad av ett gäng killar i skolan. Under den stora granen i hagen har Isabell gjort en koja och dit är Nisse välkommen för att vila med henne. Isabell är bäst av alla på att lyssna och hon förstår allt.
Eget projekt, HundstudieKarin Åström BengtssonEget projekt, HundstudieStudie av en älskad hund. Akavrell och tusch.
Eget projektKarin Åström BengtssonEget projektEn av personerna i ett pågående eget projekt. En av de argaste tjejerna jag känner.
BonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017Karin Åström BengtssonBonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017Kaninungar som får hjälp för att klara sig. Målat pälsarna med akryl och tempera.
BonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017 Eget projekt i svartvittKarin Åström BengtssonBonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017 Eget projekt i svartvittEget projekt att måla svartvitt. Tusch och akvarell på papper.
BonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017Karin Åström BengtssonBonnierCarlsen, ur "Kaninklubben" 2017När man kommit på världens bästa idé och bara måste berätta så fort man vaknat. Sommarlov och äventyr. Boksläpp i juli 2017.
Sälsommar, 2014, barnbok, BonnierCarlsenKarin Åström BengtssonSälsommar, 2014, barnbok, BonnierCarlsenUr boken Sälsommar som är den tredje delen i serien Tiger Anderssons djurskola. Det är tidig morgon och Levi och Lo har fått lov att följa med Tiger ut till ön med fyren. Där bor Fyr-Calle och han har berättat att det fötts en sälunge på ön. Spännande pirr i magen. Och kul att måla vatten.
Svensk Veterinärtidning, Ansvarskännande taxKarin Åström BengtssonSvensk Veterinärtidning, Ansvarskännande taxAnsvarsfyllt arbete, illustration för Svensk Veterinärtidning
Eget projekt där jag undersökt dans och rörelse och ljusKarin Åström BengtssonEget projekt där jag undersökt dans och rörelse och ljusKolteckning från en serie som heter Ljus rörelse
Karin Åström Bengtsson
Huddinge
+46 70-652 92 65

Karin Åström Bengtsson

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Jag heter Karin Åström Bengtsson och är illustratör och konstnär. Jag har nyligen illustrerat Isabell, vara som man villför Lilla Piratförlaget. Det är den andra boken om Nisse och hans bästa vän hästen Isabell och det är en superfin berättelse skriven av Lin Hallberg. Förra året gjorde jag och Lin den första boken om Isabell och Nisse och den heter Isabell, min bästa vän. Det har varit underbart att göra bilder till de här fina berättelserna. Jag känner så starkt för personligheterna och deras lågmälda kamp för att få vara sig själva och få vara med i en gemenskap. Att hamna utanför, att inte få vara med är en skräck för de flesta av oss. Jag gör mina original på papper och blandar olika vattenbaserade tekniker – tusch, gouache, akvarell, akryl och lite tempera. Tecknar gör jag i kol och blyerts.

Vad jobbar du med just nu?

Just nu skissar jag på helt egna idéer som legat och mognat ett tag. Jag är ju konstnär också och jobbar då främst med figurativ skulptur men även måleri och kolteckning. Att jobba tredimensionellt är magiskt och ger massor till tecknandet.  På senare år har jag känt en allt starkare lust att dela med mig av vad jag lärt mig genom åren och pluggar nu på halvfart och distans till bildlärare vid Umeå Universitet. Det är samtidigt väldigt bra fortbildning och jag siktar på att hålla i workshops, kurser och jobba på deltid som bildlärare. Parallellt med illustrationsuppdrag och eget skapande.

I ditt yrkesutövande, hur har du själv utvecklats, tycker du?

Sedan jag började illustrera barnböcker 2011 så har jag gjort en bok om året. Nio böcker! De böcker jag illustrerat har varit bilderböcker på väldigt många sidor. Det har gjort mig uthållig och förhållandevis snabb tror jag. Dessutom har jag fått jobba med två väldigt proffsiga förlag, BonnierCarlsen och Lilla Piratförlaget. Tiger Anderssons djurskola, (BonnierCarlsen), är ca 60 sidor och Isabell-böckerna, (Lilla Piratförlaget), är drygt 90 sidor. Jag har utvecklat och förfinat min teknik och mitt sätt att tänka kring bild och text. Att göra bilderböcker är verkligen en utmaning. Ett maraton skulle jag säga. 

Nu ska jag prova på att bli lite mer digital också. Behålla mitt hantverksmässiga sätt att göra bilder med digitala tekniker. Ska bli spännande!