Lars R Melander portfolio

Lars R MelanderLattebarnvagn i blandteknik. Ett slags tredimensionell satirteckning. Kan ses på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm 24/1-23/3
Lars R MelanderBarnvagn för ensamkommande flyktingbarn. Blandteknik. Ett slags tredimensionell satireteckning. Kan ses på Liljevalchs Vårsalong 24/1-23/3 2014
Lars R MelanderU-Bahn Uddevalla. Overklighetssatir över en småstads kamp att placera sig på kartan. Del i installation på Bohusläns Museum 2010. Visad på Liljevalchs vårsalong 2011
Lars R MelanderMitt skrivbord
Lars R MelanderPearl Sea. Litografi för Svenska Sjöfolksförbundet
Lars R MelanderMedicinsk illustration
Lars R MelanderFiskare. Illustration för (egen) tidningsartikel
Lars R MelanderVärldskarta. Illustration om utflaggning för tidningen Sjömannen
Lars R MelanderOståkaren. Omslag för Ove Allanssons bok Oståkaren. Linoleumsnitt. Rabén & Sjögren
Lars R Melander
Lars R Melander
Uddevalla
0522/17708
070/6530702

Lars R Melander

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?Jag heter Lars R Melander. R:et i mitten använder jag, eftersom det finns en annan tecknare som heter Lars Melander.

Ser jag tillbaka på mitt illustrerande, har det blivt mycket bilder från hav och sjöliv. Jag arbetade som ung i 13 olika båtar i handelsflottan och i marinen. Numera jobbar jag mycket mer fritt och gör ofta bilder på vinst och förlust och ställer ut dem.

De sista åren har jag försökt göra digitala nutidsbilder. Krockar mellan innehåll, och teknik/bildspråk intresserar mig mycket. Tänk dig följande Windows-meddelande manifesterat i korsstygn på en tavla över kökssoffan: ”Genomförandeinsatsen kan ej tas bort eftersom det inte finns några ofördelade genomförandeinsatser att lägga till genomförandeinsatsens tid på.”

Är titt som tätt i Frankrike och Tyskland och jobbar och har därför pluggat en del franska och tyska. Under april 2013 bodde och arbetade jag i en gästlägenhet på Svenska Institutet i Paris.

I många år undervisade jag på Teknikprogrammet vid en Gymnasieskola. Mina ämnen var Webbdesign, Multimedia, Bild, Grafisk form, Datakunskap etc. Numera arbetar jag heltid som illustratör och konstnär.

Arbetar mycket med bild och text i kombination. 2014 deltar jag med 4 objekt på Liljevalchs Vårsalong 24/1- 23/3. Jag ser objekten som ett slags tredimensionella satirteckningar.
Vad utmärker ditt skrivbord?Mitt skrivbord finner du här på min sida hos Illustratörcentrum. Vill du se det som högupplöst PDF-fil så finner du det på min hemsida: http://larsrmelander.se/
Har du fått några fina priser och utmärkelser?Jag fick nyligen Ahlbäckpriset. Motiveringen var: ”Lars ”Mellis” Melander är konstnär, illustratör och satiriker. Han har i många år skildrat sjöfolket, deras liv till sjöss och i hamnarna. Till skillnad mot många andra konstnärer som målat och tecknat båtarna skildrar Lars Melander arbetarna och arbetet, en verklighet de flesta inte känner till. Han har också, liksom Johan Ahlbäck, fortsatt att skildra sitt tidigare yrkesliv i sin konst. Därtill har Lars Melander ett starkt patos för rättvise- och miljöfrågor vilket också framkommer av hans illustrationer.”

Jag är mycket stolt. Är också mycket stöddig över de två gånger jag fått Sjöfolkets Kulturpris.