Maria Ceder portfolio

Samordningsuppdrag, Kungliga bibliotekt, flödesschemaMaria CederSamordningsuppdrag, Kungliga bibliotekt, flödesschemaEtt flödesschema som beskriver parternas roll i ett samordningsuppdrag, för Kungliga biblioteket.
Indutrilås, krypterad kommunikation, vektorMaria CederIndutrilås, krypterad kommunikation, vektorIndustrilås har utvecklat ett nytt lås som möjliggör krypterad kommunikation. Illustrationen visar kommunikationsvägen.
Vara kommun, illustration av kvarteret Sprinten i Vara, vektorillustration Maria CederVara kommun, illustration av kvarteret Sprinten i Vara, vektorillustration Vara kommun planerar och bygger ett nytt kvarter, Sprinten, som ska bli en kulturell mötesplats för studenter, besökare och invånare i alla åldrar, samt öka flödet av besökare till kommunen. I projektet ingår ny- , om-  och tillbyggnation av skollokaler och lokaler till Vara konserthus. Mitt uppdrag var att ta fram en siluett som kunde användas för att marknadsföra det nya kvartereret. Illustrationen är gjord i Adobe Illustrator och är vektoriserad.
Vara kommun, kvarteret Sprinten i Vara, vektoriserad logotyp Maria CederVara kommun, kvarteret Sprinten i Vara, vektoriserad logotyp Vara kommun planerar och bygger ett nytt kvarter, Sprinten, som ska bli en kulturell mötesplats för studenter, besökare och invånare i alla åldrar, samt öka flödet av besökare till kommunen. I projektet ingår ny- , om-  och tillbyggnation av skollokaler och lokaler till Vara konserthus. Mitt uppdrag var att ta fram en siluett och en logotyp som kunde användas för att marknadsföra det nya kvartereret. Illustrationen är gjord i Adobe Illustrator och är vektoriserad.
Känsliga tänder, medicinsk illustration, Götebprgs-PostenMaria CederKänsliga tänder, medicinsk illustration, Götebprgs-PostenNyhetsgrafik föreställande känsliga tänder till Göteborgs-Posten
Bokomslag, eget projektMaria CederBokomslag, eget projektNär jag utbildade mig vid Forsbergs skola gjorde jag dessa förslag till bokomslag baserade på böcker från min favortitförfattare Malcolm Gladwell.
Affisch för en fiktiv möbelutställning, eget arbeteMaria CederAffisch för en fiktiv möbelutställning, eget arbeteNär jag utbildade mig vid Forsbergs skola gjorde jag denna affisch för en fiktiv möbelutställning med formgivaren Florence Knoll.
Porträtt av Jaime Derringer, eget projektMaria CederPorträtt av Jaime Derringer, eget projektJaime Derriger är en självlärd konstnär från USA och en av mina förebilder.
Eget projekt, smink av olika slag, vektoriserad illustrationMaria CederEget projekt, smink av olika slag, vektoriserad illustrationEn hel sminkväska med makeup som spillt ut över bordet. Tryckt som affisch, i en modetidning eller varför inte på en t-shirt. Här finns maskara, läppstift, ögonskugga och mycket mer. Illustratione är gjord i Adobe Illustrator och är vektoriserad.
Eget projekt, affisch med alfabetet till ett barn, vektoriseradMaria CederEget projekt, affisch med alfabetet till ett barn, vektoriseradJag fick en förfrågan av en nära vän att göra en affisch med alfabetet till ett barnrum. Bokstäverna i barnets namn är markerade med barnets favoritfärg, grön. Illustrationen är gjord i Adobe Illustrator och är vektoriserad.
Eget projekt: Porträtt av konstnären Lisa Congdon, vektor illustration, 2021.Maria CederEget projekt: Porträtt av konstnären Lisa Congdon, vektor illustration, 2021.Vi har alla någon som vi beundrar, som lever ett liv som inspirerar oss. För mig är det Lisa Congdon, en konstnär och illustratör bosatt i Portland, Oregon i USA. Detta är ett porträtt som jag gjort för att påminna mig själv om vad jag vill uppnå. Den är gjord i Adobe Ilustrator och är vektoriserad.
Eget projekt, byggnader Lidköping, vektor illustration.Maria CederEget projekt, byggnader Lidköping, vektor illustration.Utanför Lidköping ligger vackra Läckö slott, här illustrerat tillsammans med Rådhuset som ligger på torget i stan. Illustrationen är gjord i Adobe Illustrator och är vektoriserad.
Piktogram, alternativ adventskalender, vektorillustration för mobilMaria CederPiktogram, alternativ adventskalender, vektorillustration för mobilI december ett år publicerade jag 24 bilder, en om dagen, på Instagram. Målet var att visa alternativa julklappar i form av donationer till bland andra Röda Korset , Plan International Sverige och UNHCR.  
Infografik, Den fjärde industriella revolutionen, vektor illustration till SPMaria CederInfografik, Den fjärde industriella revolutionen, vektor illustration till SPIllustration över Internet of things och den fjärde industriella revolutionen till SP, nuvarande RISE.
Statens Provningsanstallt, RISE, redaktionellt vektor illustration Internet of thingsMaria CederStatens Provningsanstallt, RISE, redaktionellt vektor illustration Internet of thingsEn illustration av en smart gymnastikpåse som påminner om att den ska följa med till skolan så att den inte glöms kvar hemma. Till SP-koncernens kundtidning teknik;forskning nr 3/2015.
Kulturrådet, omslag till publikation, vektorillustration världskartaMaria CederKulturrådet, omslag till publikation, vektorillustration världskartaEn karta över världen som ett stort kretskort till Kulturrådets publikation, Swedish performing arts for an international audience 2016.
Illustration för Volvo Bussar, vektor illustrationMaria CederIllustration för Volvo Bussar, vektor illustrationEn vektoriserad illustration för Volvo Bussar, Connect 2/2015.
Världskarta för Volvo Bussar, vektor illustrationMaria CederVärldskarta för Volvo Bussar, vektor illustrationVärldskarta till Volvo Bussars tidning Connect 2/2015.
Maria Ceder
+46707564176

Maria Ceder

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Jag heter Maria och jag jobbar som illustratör. Jag har femton års erfarenhet av att rita vektorbaserade illustrationer till bland annat Göteborgs-Posten, Kungliga biblioteket, Vara kommun, Volvo AB, olika företag och organisationer. Min specialitet är att illustrera med en sparsmakad palett på ett inbjudande sätt.

Berätta lite om din bakgrund. Har du gått någon utbildning eller är du självlärd?

Jag är journalist och bibliotekarie i grunden och lärde mig nyhetsgrafik av Björn Gustafsson som var nyhetsgrafiker på GT våren 2003. Jag har varit anställd som nyhetsgrafiker på Göteborgs-Posten från hösten 2006 till sommaren 2014. Sedan oktober 2014 driver jag eget företag som illustratör. Jag arbetar hela tiden med egna projekt för att utvecklas som illustratör och konstnär. Mitt senaste projekt är att lära mig hand lettering som innebär att rita bokstäver på olika sätt. 

Hur ser ditt drömuppdrag ut?

Jag har lång erfarenhet av att rita illustrationer baserade på fakta och komplicerade processer, något som jag alltid gillar att göra. Mina drömuppdrag just nu vore att illustrera en faktabok för barn, ett uppslag med smink och accessoarer för en modetidning eller att rita figurer till olika barnprodukter baserade på den japanska kulturen kawaii.