Marianne Erlandsson portfolio

Marianne Erlandsson
Västra frölunda
031-296510
0708-705 345

Marianne Erlandsson

(Hur skulle du kort beskriva vad du gör?)

Jag heter Marianne Erlandsson och är illustratör, fotograf och grafisk formgivare. Jag gick ut HDK i Göteborg 1972 och har sedan dess jobbat frilans med främst läromedel. Många språkböcker i engelska men även OÄ och mycket annat. Alla nivåer från förskola till gymnasiet. Reklamillustrationer. Lärare på HDK 1972 – 1990. Skrivit och illustrerat/formgivit egna barnböcker. Faktateckningar, böcker för Göteborgs botaniska trädgård. Numera tar jag knappast några uppdrag (om jag kan låta bli), pensionär, men gör gärna hundporträtt i olja, s k skiktmåleri – en mycket gammal teknik. Väldigt rolig men långsam och krävande teknik.

 

(Berätta lite om din bakgrund. Har du gått någon utbildning eller är du självlärd?)

Som sagt 4-årig utbildning på HDK i Göteborg, dåvarande Konstindustriskolan. Linjen hette då Reklam och Grafisk formgivning, nu Informationsdesign. I utbildningen ingick även foto. 1972-1990, var jag som sagt lärare på HDK i teckningstekniker och handledare vid examensjobb. Roligt jobb, som låg i perioder under året, vilket var en förutsättning för mitt eget frilansliv med förlag, reklambyråer och andra företag. Viktigt med att ha "fötterna utanför" som lärare i en sådan utbildning, där utvecklingen går fort! Jag slutade efter 17 år när det kändes som bäst. Fortsatte min egen verksamhet för fullt. För några år sedan gick jag och en kollega på en liten oljemålningsstudiecirkel som hette Gamla mästares tekniker. Väldigt kul. Vi fick lära oss allt det tekniska vi bara anat tidigare. (Härlig lärare Sören Olsson, som var som en levande uppslagsbok.) Detta ledde fram till en utställning 2008, där jag visade hundporträtt och min väninna kattporträtt. Har gjort en del hundporträtt på beställning efter detta. Kul.

 

(Vilken del av den kreativa arbetsprocessen gillar du bäst?)

Alla delar! När man arbetar med läromedel träffar man många intressanta människor/författare och lär sig massor. Väldigt roligt också att komma med ut till skolor och se hur mina bilder används. 

Mina original är gjorda på papper. Ofta som akvareller men också som tusch och stift.  Men jag kan leverera digitalt. idag gör jag gärna hundporträtt i olja.