Marit Törnqvist portfolio

Marit Törnqvist
Marit TörnqvistMusikanter
Marit Törnqvist
Marit Törnqvist
Marit Törnqvist
Marit Törnqvist
Marit Törnqvist
Amsterdam
0031206392343
0031618936118

Marit Törnqvist

Marit Törnqvist, illustratör och författare. Bosatt med sin familj i Amsterdam men född i Uppsala. Hon har tidigare framför allt illustrerat barnböcker men skriver nu mest sina egna berättelser som hon illustrerar själv; Liten berättelse om kärlek, Flickan som försvann och Fabians fest är några titlar.

Direkt efter examen på konstakademin debuterade Marit Törnqvist, då 23 år, med en bilderbok till Astrid Lindgren: När Bäckhultarn for till stan. Efter debuten illustrerade Marit ytterligare tre berättelser av Astrid Lindgren, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng. Här i Sverige känner vi henne också som scenograf till Sagotåget på Junibacken i Stockholm.

Under arbetet med scenografin och texten till Sagotåget hade Marit nära kontakt med Astrid.

Kännetecknande för Marits bilder, texter och scenografi är att hon tar barnet på allvar och inte är rädd för att visa det svåra. Hon jobbar mycket intuitivt och försöker förmedla stämning och kännslor.

De senaste åren har Marit rest runt hela världen och jobbat med barn från bland annat djungeln i Surinam, Karibiska öarna, Burundi, Kenia, Turkiet. Hon jobbar också med Iranska projektet Read with me.

Marit har tagit initiative till stora project för flyktingbarn I Holland och Sverige. Bland annat delades i Sverige 30.000 barnböcker ut till flyktingbarn på flyktingförläggningar. Marit föreläser ofta för både vuxna och barn, och undervisar också olika skolklasser där hon undersöker nya methoder att teckna med barn.

Marits böcker finns i många länder och hon har fått en rad utmärkelser för både text och bild. Hon var på shortlist till Hans Christian Andersenpriset 2016, barnliteraturens ‘Nobelpris’.

 http://www.marittornqvist.nl/se