Marta Leonhardt portfolio

Marta Leonhardt

Jag föddes 1987 i Lund, i en kreativ familj med mycket musik, teater, konst och poesi. Jag har ritat så länge jag kan minnas. Tidigt fyllde drakar och alvdrottningar mina ritblock och i skolan fylldes läroböckernas marginaler med små illustrationer. Somrarna spenderade vi i ett litet torp i Blekinge där en djup kärlek till skogen växte fram. Redan som femåring visste jag att jag skulle bli konstnär och arbeta med barnböcker, även om det tog ett tag innan jag visste precis på vilket vis. Efter Bildestetiska linjen på Spyken utbildade jag mig vid Serieskolan i Malmö och sedan vidare till Österlenskolan för Konst och Design i Simrishamn. Jag har också studerat bland annat Grafisk Design, Barn- och ungdomslitteratur och Life Drawing.

Idag bor jag i Malmö med min man och vår dotter född 2017. Till vardags illustrerar jag barnböcker, affischer, julkort och annat roligt som kommer i min väg. Jag är mycket naturintresserad och älskar att illustrera allt från naturtrogna växt- och djurarter till väsenbefolkade sagoskogar. Oftast illustrerar jag för hand, där detaljerad teckning med tusch och stålstift kombineras med flödande akvareller! Efteråt scannas bilden och får några sista justeringar i Photoshop. 

Några av mina roligaste uppdrag hittills har varit att illustrera Scouternas Almanacka, utarbeta Mitt första alfabet i samarbete med Beta Pedagog, skapa detaljerade sagovärldar i bilderböckerna Den stora Jordgubbsjakten och Den modige Kaninriddaren tillsammans med Oskar Källner, samt att designa WWFs Samlartomte 2020, för att nämna ett litet urval. Det har också varit fantastiskt roligt att illustrera alla spännande kapitelböcker genom åren! Hittills har det blivit över 20 titlar, varav en handfull även finns på finska och norska. I den närmaste framtiden hoppas jag att kunna utveckla mitt eget skrivande och flera egna idéer ligger och väntar på att få förverkligas. 

Jag har också arbetat som kursledare i flera år, både med barn och vuxna och har upplägg för porträtteckning, akvarellmåleri, sagoillustration m.m. 

Några av mina främsta inpirationskällor är John Bauer, Elsa Beskow, Arthur Rackham, Alan Lee och Brian Froud.

En av mina målsättningar som illustratör är att bygga vidare på det svenska sagoarvet och göra det mer inkluderande. Jag vill att många olika barn ska kunna känna igen sig i mina karaktärer.