Marta Leonhardt portfolio

Samlartomte WWF, 2020Marta LeonhardtSamlartomte WWF, 2020Jag fick äran att designa 2020 års samlartomte som säljs av Pandaförsäljningen till förmån för WWF. Tuschteckning med digital färgläggning. 
Affisch, akvarell, 2020Marta LeonhardtAffisch, akvarell, 2020Affisch till föreställningen "Insektsorkestern", regi Anders Blentare, Teater Sagohuset i Lund. Illustration i tusch och akvarell samt grafisk design. 
Liten häxa, akvarell, 2019Marta LeonhardtLiten häxa, akvarell, 2019Akvarell och blandteknik.
Svampparaplyet, Akvarell, 2019 Marta LeonhardtSvampparaplyet, Akvarell, 2019 Akvarellmålning utifrån en egen idé.
Bilderbok, fantasy, 2019Marta LeonhardtBilderbok, fantasy, 2019Illustration i akvarell ur bilderboken "Den modige Kaninriddaren", skriven av Oskar Källner och utgiven på Fafner förlag september 2019. För barn 3-6år och uppåt!
Bilderbok, "Den modige Kaninriddaren", 2019Marta LeonhardtBilderbok, "Den modige Kaninriddaren", 2019Omslagsillustration i akvarell till bilderboken "Den modige Kaninriddaren", skriven av Oskar Källner, Fafner förlag 2019.
Bilderbok, fantasy, 2019Marta LeonhardtBilderbok, fantasy, 2019Uppslag i akvarell ur bilderboken "Den modige Kaninriddaren" skriven av Oskar Källner, Fafner förlag 2019.
"En hemlig drake", barnbok, Stabenfeldt 2019Marta Leonhardt"En hemlig drake", barnbok, Stabenfeldt 2019Omslagsillustration till barnboken "En hemlig drake" av Moa Mansén. Stabenfeldt 2019.
Tusch, barnbok, Stabenfeldt 2019Marta LeonhardtTusch, barnbok, Stabenfeldt 2019Tuschillustration till barnboken "En hemlig drake", skriven av Moa Mansén, Stabenfeldt 2019.
Tusch, barnbok, Stabenfeldt 2019Marta LeonhardtTusch, barnbok, Stabenfeldt 2019Tuschillustration till barnboken "En hemlig drake", skriven av Moa Mansén, Stabenfeldt 2019.
Barnbok, fantasy, akvarell, 2019Marta LeonhardtBarnbok, fantasy, akvarell, 2019Illustration i akvarell ur barnboken "Bruno och Ottos draksaga" av Wivianne Wigren som kommer ut 2019. 
Barnbok, fantasy, drake, 2019Marta LeonhardtBarnbok, fantasy, drake, 2019Ur Wivianne Wigrens barnbok "Bruno och Ottos Draksaga", som kommer ut 2019. Målad med akvarell och tusch. Fantasy.
Böcker, fantasy, 2019Marta LeonhardtBöcker, fantasy, 2019Omslagsillustration för Barry Goldsteins översättning av Hobbiten, publiceras på Olniansky Tekst under 2019. Målad i akvarell.
Rävar i snö, akvarell, 2019Marta LeonhardtRävar i snö, akvarell, 2019Målning i akvarell av två rävar i snön. Fristående projekt, experiment med en friare stil.
Uggla, akvarell, 2019Marta LeonhardtUggla, akvarell, 2019Slaguggla i akvarell som jag använt till julkort och konsttryck.
Illustration, Drake, 2019Marta LeonhardtIllustration, Drake, 2019Min illustration till Malmönackan2019, en kalender av Malmöbaserade illustratörer. Akvarell.
Bilderbok, fantasy, akvarell, 2017 Marta LeonhardtBilderbok, fantasy, akvarell, 2017 Första uppslaget ur bilderboken "Den stora jordgubbsjakten", skriven av Oskar Käller. Akvarell. Fafner förlag 2017. 

Marta Leonhardt

Jag föddes 1987 i Lund, i en kreativ familj med mycket musik, teater, konst och poesi. Jag har ritat så länge jag kan minnas. Tidigt fyllde drakar och alvdrottningar mina ritblock och i skolan fylldes läroböckernas marginaler med små illustrationer. Somrarna spenderade vi i ett litet torp i Blekinge där en djup kärlek till skogen växte fram. Redan som femåring visste jag att jag skulle bli konstnär och arbeta med barnböcker, även om det tog ett tag innan jag visste precis på vilket vis. Efter Bildestetiska linjen på Spyken utbildade jag mig vid Serieskolan i Malmö och sedan vidare till Österlenskolan för Konst och Design i Simrishamn. Jag har också studerat bland annat Grafisk Design, Barn- och ungdomslitteratur och Life Drawing.

Idag bor jag i Malmö med min man och vår dotter född 2017. Till vardags illustrerar jag barnböcker, affischer, julkort och annat roligt som kommer i min väg. Jag är mycket naturintresserad och älskar att illustrera allt från naturtrogna växt- och djurarter till väsenbefolkade sagoskogar. Oftast illustrerar jag för hand, där detaljerad teckning med tusch och stålstift kombineras med flödande akvareller! Efteråt scannas bilden och får några sista justeringar i Photoshop. 

Några av mina roligaste uppdrag hittills har varit att illustrera Scouternas Almanacka, utarbeta Mitt första alfabet i samarbete med Beta Pedagog, skapa detaljerade sagovärldar i bilderböckerna Den stora Jordgubbsjakten och Den modige Kaninriddaren tillsammans med Oskar Källner, samt att designa WWFs Samlartomte 2020, för att nämna ett litet urval. Det har också varit fantastiskt roligt att illustrera alla spännande kapitelböcker genom åren! Hittills har det blivit över 20 titlar, varav en handfull även finns på finska och norska. I den närmaste framtiden hoppas jag att kunna utveckla mitt eget skrivande och flera egna idéer ligger och väntar på att få förverkligas. 

Jag har också arbetat som kursledare i flera år, både med barn och vuxna och har upplägg för porträtteckning, akvarellmåleri, sagoillustration m.m. 

Några av mina främsta inpirationskällor är John Bauer, Elsa Beskow, Arthur Rackham, Alan Lee och Brian Froud.

En av mina målsättningar som illustratör är att bygga vidare på det svenska sagoarvet och göra det mer inkluderande. Jag vill att många olika barn ska kunna känna igen sig i mina karaktärer.