Matilda Salmén
Uppsala
073-5131592

Matilda Salmén

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva vad du gör?

Jag heter Matilda Salmén, och jobbar som barnboksillustratör! Startade mitt företag 2006 och har sedan dess illustrerat ett drygt nittiotal böcker. Några av mina uppdragsgivare: Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Bonnier Utbildning (numera Sanoma), Natur & Kultur, B.Wahlströms, Opal, Miro, Olika, Verbum, Liber, Gleerups, och Nypon. Jag har även jobbat med löpande leverans av illustrationer till Linas Matkasses receptblad i ett par år, samt med mindre företag och privatpersoner. Håller föreläsningar på låg- och mellanstadieskolor, och ger även ut böcker på utländska förlag. 

En vanlig dag på kontoret, vad händer då?

Jag och en kollega till mig driver en frilanslokal mitt i centrala Uppsala som vi kallar för Frilansloftet. Där hyr vi ut kontorsplatser till andra kreatörer, totalt är vi 9 stycken. Journalister, fotografer, formgivare, och en matstylist/kokboksförfattare. Det är en helt fantastisk arbetsplats där timmarna går fort. Alla dagar ser olika ut! Ibland är det pappersdag, då jag svarar på mejl, går igenom min företagspärm, skriver avtal, offerter, eller fakturor, Andra dagar är rena teckningsdagar, och då sitter jag försjunken bland manus, papper, pennor och kaffekoppar. Skulle tidschemat vara pressat kan jag sitta hemifrån och jobbar för att vinna lite tid (läs: slippa restid), och då är min lurviga lilla hund Tilly världens goaste kollega, dessutom finns världens godaste kaffe där hemma också. 

Vad är det bästa med att jobba med dig ur ett kundperspektiv?

Det är absolut att jag är en perfektionist. Oerhört noggrann i mitt arbete, jag vill alltid uppnå bästa möjliga resultat, gör ingenting halvdant, och är väldigt lyhörd för kundens eventuella önskemål. Jag har tidigare jobbat på både förskola och skola, och där lärt mig vad som går hem illustrationsmässigt hos min målgrupp. Älskar mitt jobb, och det tror jag märks när man jobbar med mig!