Boka föreläsare & Skapande skola

Ska du boka in en kreativ aktivitet till din skola, bibliotek eller evenemang? Här finns ett brett utbud pedagogiska workshops inom ramen för Skapande Skola och andra sammanhang. Genom Illustratörcentrum får du direkt kontakt till pedagoger inom bild- och formområdet. 

Workshops, kurser, föreläsningar och illustratörbesök

Javisst! Flera av våra illustratörer, serieskapare, grafiska formgivare, animatörer och interaktiva designers har färdiga kursupplägg och gedigen erfarenhet av att sätta ihop och genomföra kreativa kurser, workshops och föreläsningar. Ämnen, tillvägagångssätt och teman kan kombineras på en mängd sätt utifrån behov.

Kontakta förmedlingen

Vill du veta mer eller få gratis konsultation om kurserna nedan? Skicka ett mail till info@illustratorcentrum.se eller ring 08-702 14 06

Vad kostar en föreläsning/kurs?

Via KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) finns prisrekommendationer.

Rekommendationerna gäller bl.a. arvoden för framträdanden vid konferenser, arrangemang och för olika typer av uppdrag i skolor, t.ex. projekt inom ramen för Skapande skola.

Konstdepartementet

Konstdepartementet är en digital plattform där du som jobbar i skolan enkelt kan boka konst- och kulturaktiviteter. Konstdepartementet drivs i samarbete med fyra nationella centrumbildningar – Konstnärscentrum nationell, Centrum för fotografi, Illustratörcentrum och Konsthantverkscentrum. Läs mer

Skapande skola

Skapande Skola är en nationell satsning som finansieras av Kulturrådet, för att öka elevers möjlighet att möta professionell konst och kultur i skolan. Läs mer och ansök om stöd 

Kulan (Stockholm)

Kulan är Stockholms stads mötesplats för samverkan mellan förskolan, skolan och kulturlivet. På Kulan presenteras ett utvalt utbud av professionella kulturaktiviteter för barn och unga i Stockholms stad. Läs mer

Föreläsare

Sortera
Malin Biller
Malin Biller
Göteborg
Serieteckning
Kurser, Skapande skola, Workshop

Serietecknare och illustratör. I kursen som ges behandlas bildberättandets grunder samt tips och knep för hur man ritar en fungerande serie. Det kan vara allt från olika sorters pratbubblor till hur man förmedlar hastighet och riktning i en bild. En av de fina sakerna med serier är att man kan integrera mediet i de flesta ämnen. Varför inte låta eleverna skapa ett specialarbete i historia i serieform?

Annsofi Ericsson Petrini
Annsofi Ericsson Petrini
Mariefred
Illustration och grafisk form
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Konstnär, illustratör och grafisk formgivare. Arbetar tillsammans med Eva Stilling, författare och lärare i kreativt skrivande, inom Skapade skola med bild, kreativt skrivande och muntlig framställning. I mötet med eleverna och er lärare kan vi som verksamma konstnärer bidra med nya perspektiv, inspiration och ökad lust att skapa. Arbetar utifrån teman som passar för årskurs 1-9.

Yvette Gustafsson
Yvette Gustafsson
Göteborg
Teckna serier!
Kurser, Skapande skola, Workshop

Teckna serier! Vad behöver man kunna för att rita serier? Det finns inga regler för serier, men sådant som kan vara värt att tänka på. Jag delar med mig av det jag lärt mig under åren som serietecknare och vad jag tycker är viktigt att kunna; med en blandning av teckningstips och berättarkunskaper. Målet med kursen är att alla ska känna att det inte behöver vara svårt att berätta och rita. Med utgångspunkt från att alla kan skapa.

Mia Maria Güettler
Mia Maria Güettler
Stockholm
Bilderboksworkshop
Skapande skola, Workshop

Skol- eller biblioteksbesök med bilderboksverkstad. Antingen själv eller tillsammans med Kajsa Gordan, författaren till böckerna om Kjelle, som jag har illustrerat. Ett besök kan ta ca två, tre timmar eller bredas ut över längre tid. Innehåll och upplägg anpassas efter önskemål! Passar bra för förskola/förskoleklass, skola eller bibliotek. Välkommen att läsa mer och se info om tidigare utförda besök på min hemsida! 

Ulrika Hembjer
Stockholm
Skapa med bokstäver!
Skapande skola, Workshop

Skapa med bokstäver! Upptäck bokstävernas speciella magi, krumelurer som kan rymma ett universum! Hur ser bokstäverna ut egentligen, och varför? Vi tittar närmare på vårt alfabet med nya ögon och leker med bokstavsformer. Med färg, fantasi och olika redskap får texter en extra dimension. I samråd med läraren arbetar vi kring ett tema som är aktuellt i klassen. Det kan handla om att gestalta ett ämne i bild, eller presentera och redovisa ett material i form av till exempel en tidning eller serie.

Pia Johansson
Pia Johansson
Göteborg
Kompisfigurer och Bokstavsverksta´
Skapande skola, Workshop

Arbetar med kulturpedagogiska projekt för barn och unga sedan 2008, bl.a. på skolor, förskolor och bibliotek, ofta tillsammans med kollegan Annie Huldén. Vi berättar om vårt jobb –att rita och hur en illustration hamnar i en bok samt skapar med barn i olika åldrar. Ett par exempel på workshops vi erbjuder är: Bokstavsverksta´–en lek med bokstäver, namn och initialer eller Kompisfigurer–vi är alla både lika och olika.

I samråd med pedagoger kan vi även utforma skapande projekt efter önskemål.

Oskar Jonsson
Oskar Jonsson
Uppsala
Teckna djur och natur
Workshop, Föreläsningar

Teckna djur och natur på flera sätt. Illustration är ett fantastiskt sätt att förmedla fakta på.

Djur och natur kan beskrivas detaljerat i text, men med illustrationer blir informationen levande och förståelsen djupare. På temat Teckna djur gör vi tecknade illustrationer av elevernas egna fakta- eller prosatexter om djur och natur. Vi lär oss förstå illustrationens funktion och anpassar manéret därefter. Fokus ligger på tecknandet.

Pia Niemi
Pia Niemi
Sörberge
Illustration och berättande
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Illustrerar/formger läromedel för barn. Har illustrerat över 200 titlar (lästräningsböcker, övningsböcker, faktaböcker om djur/natur), samt skrivit flera barnböcker. Genom föreläsningar, workshops och kurser inspirerar jag och delar med mig av mina erfarenheter. Ex: Hur jobbar man som illustratör? Hur gör man en bok? Olika sätt att skapa med ord och bilder. Innehållet anpassas efter deltagarnas ålder och bakgrund.

Ulrika Nilsson
Ulrika Nilsson
Bildberättande, bokstäver och formgivning
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Jag håller workshops om:
• Berätta med bilder
• Vi gör ett typsnitt
• Grafisk formgivning
• Bokstäver & alfabet

I workshopen ingår en spännande föreläsning och bildvisning. Flera workshops kan kombineras till ett längre bokprojekt. För F-klass – åk 9. Jag håller även kurser i konsthistoria då vi arbetar med en tidsepok, ett motiv och en teknik/kurstillfälle. Läs mer här!

Mattias Olsson
Mattias Olsson
Höganäs
Illustration
Skapande skola, Workshop

Konstnär och illustratör med ateljé i Höganäs. Illustrerar barnböcker för flertalet av våra barnboksförlag. Har tidigare arbetat deltid under 7 år som konstnär på både Moderna Museet samt Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm. Dessa arbeten innefattade öppna verkstäder, bokade barngrupper samt workshops för både vuxna och barn.

Mats Rundlöf
Mats Rundlöf
Norrköping
Ord och bild i samverkan
Skapande skola, Workshop

Hur man använder bild för att kommunicera i alla ämnen: matematik, svenska, historia, NO, tema etc. Workshop tillsammans: Jag ritar på tavlan, eleverna diskuterar vad och hur: Vad säger bilden? Samverkan med texten? Känslor? Varför det? Underliggande budskap? Stereotyper, etnicitet, genus (hbtq)…?? Andra sätt? Hur visar man siffror/fakta för att förstå vad de betyder? Utan att låta sig luras? Följs av eget arbete med handledning till färdigt resultat. Kan utökas med ett pass om både läsbara och snygga texter, i samarbete med Linda Röjås-Söderman, grafisk formgivare, AD och dyslektiker.

Anders Rådén
Anders Rådén
Uppsala
3D-grafik
Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

3D-grafik hur görs den och vad används den till? En revolution pågår just nu där film, spel och bildskapande i allt större utsträckning använder sig av 3D-teknik, dvs. världar och föremål skapade i datorer, manipulerade så att de ska se helt verklighetstrogna ut. Hur startade det hela, hur används tekniken idag och vilken inverkan har den på våra liv?

Programmets upplägg och nivå anpassas efter årskurser 4-9 i första hand.

Petra Szabo
Petra Szabo
Djursholm
Illustration
Skapande skola, Workshop

Barnboksförfattare, illustratör och utbildad lärare med lång erfarenhet av tecknar- och författarbesök. Erbjuder följande program: ”Hur en bok blir till – att blanda färger” förskola och klass 1-3. ”Om att leva i olika kulturer – Att måla djur och natur i Tingatinga stilen” klass 1-6.

Mats Vänehem
Mats Vänehem
Stenhamra
Bokomslag och bokmanus
Skapande skola, Workshop

Illustratör och arkeolog. Arbetar med historiska rekonstruktionsteckningar och med att illustrera lättlästa barnböcker. Berättar gärna hur det går till att illustrera böcker. Dagen kan byggas ut med workshops där eleverna får prova att göra bokomslag till korta barnboksmanus. Vi arbetar med skisser och original i valfria tekniker. Vi avslutar med en enkel utställning.

Jeanette Milde
Jeanette Milde
Nacka
Alla har en historia att berätta
Skapande skola, Workshop

Likväl som jag mest hittat historierna ur mitt liv vill jag få barnen att hitta historier ur sina. Jag berättar om mig och hur flera ideer kommit till mig. Ger enkla skrivtips. Som också illustratör kan jag visa vad bilden kan tillföra. Ett moment som är roligt och som alla klarar av är att jag ritar före och de efter på sina papper utan att veta vad de ritar.

Lisa Medin
Lisa Medin
Bagarmossen
Manga- och serieteckning
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Grundläggande eller avancerad teckningsworkshop, tio år och uppåt. Roliga och lättförståeliga teckningsövningar ger deltagarna verktygen att bygga egna berättelser och befolka dem med välgjorda figurer. I seriekursen skapar vi olika serier; från ax till limpa. Mangakursen lägger fokus på mangans ursprung och japanska seriers roll idag. Båda inriktningarna erbjuds som avancerade workshops/kurser.

Rebecka L Manzuoli
Rebecka L Manzuoli
Stockholm
Bildberättarworkshop
Skapande skola, Workshop

Jag är utbildad bildlärare och animationsfilmsregissör och håller gärna workshop i visuellt berättande i bild eller bildförlopp. D.v.s att iscensätta sin bild utifrån en ide och känsla.

Lisa Karinsdotter Pålsson
Lisa Karinsdotter Pålsson
Malmö
Papper och kreativitet
Skapande skola, Workshop

Jag är även bokbindare och har undervisat olika grupper under många år. Skolor kan boka mig för dagar då vi skapar med papper. Vi gör finurliga böcker genom att vika vanliga pappersark på olika vis. Böcker som poppar upp, skapar mönster och blir till en orm! Ni kan också boka mig för dagar då vi bygger geometriska figurer i papper. I min verkstad kan ni gå workshops i bokbinderi samt marmorering.

Joakim Larsson
Joakim Larsson
Anderslöv
Serieteckning som pedagogiskt verktyg
Kurser, Skapande skola, Workshop

Serieteckning är ett roligt sätt att befästa kunskap. Sammanfatta ett arbetsområde med en tecknad serie kan vara det som gör att eleverna aldrig glömmer det de lärt sig. Serieteckning går dessutom att använda oavsett ämnesområde, man kan göra serier om hur miljön fungerar, eller en historisk tidsperiod, eller kanske om olika politiska partier.

Mimmi Tollerup
Mimmi Tollerup
Sala
Bilden som språk….Jag ritar och berättar
Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Jag brukar rita på plats och har olika koncept beroende på målgruppen jag ska möta.
tex.
Berättarpromenad samspelet mellan ord och bild.
Vi gör en saga tillsammans, jag ritar utifrån barnens idéer.
Bilden som språk, att medvetandegöra bildens suveränitet.
Från ax till limpa, om hur en bok blir till.
Praktiska tecknartips, tekniker och material.

Joakim Hellstedt
Joakim Hellstedt
Stockholm
”Design för spel”
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Frilansande designer och illustratör inom tv-spel, reklam och film. Arbetar digitalt och håller kurser, föreläsningar och workshops inom illustration och design; Både mer generella kurser som ”Design för spel” och Färg-/formspråk men även handledning av elever och mer specifika kurser i teknik, tillvägagångssätt och ljus-/materialbeskrivning och live-målning.

Helena Bergendahl
Helena Bergendahl
Göteborg
”Att hitta på en verklig person på låtsas”, ”Min modiga mormor”, ”Att göra bilder med eget collagematerial”
Skapande skola, Workshop

Workshop 1. ”Att hitta på en verklig person på låtsas” är en workshop för lågstadiet om att rita en huvudperson i en bok. Den utgår från Marie Oskarssons böcker om Jack och hans kompisar som jag har illustrerat. (Fem kapitelböcker om Jack och kärleken, samt tre lättlästa böcker, Vänner 4-ever, Bonnier Carlsen) Barnen får också lära sig hur man arbetar som illustratör, vad har man för verktyg, hur tecknar man känslor, perspektiv, värdeperspektiv och vilka hemliga hjälpmedel finns det? Och hur får man sin figur precis likadan från olika vinklar i en hel bok?

Workshop 2. ”Min modiga mormor” är en workshop för lågstadiet som utgår från böckerna om Min modiga mormor (Inger Jalakas, Alfabeta) Jag visar bilder från Botswana och sen målar vi afrikanska djur på grundade pannåer med akryl, i samma teknik som boken. Jag berättar också om hur jag arbetar med bilderboksillustration

Workshop 3. ”Att göra bilder med eget collagematerial” är en workshop för gymnasiet och för vuxna. Matisse är den mest kända konstnären som arbetade med att klippa former ur papper som han målat själv. Med hjälp av inscannade och utskrivna ytor, avtryck, måleri, rollers och frottage gör vi eget collagematerial till egna bilder. Att ta till saxen kan göra bildskapandet nytt och roligt då man kommer bort från kravet att teckna likt och duktigt. Det blir också en övning i att titta, att pröva sig fram, flytta runt objekt i bilden innan man tar fram collage-limmet.

Jessica Lindholm
Jessica Lindholm
Hova
Hur skriver man och illustrerar en bok? / Rit och skrivworkshop. Själporträtt, rita det du ser men skriv i fantasi.
Skapande skola, Workshop

Koncept 1. Jag berättar hur jag gör när jag skriver och illustrerar. Jag visar skisser och original. Eleverna får olika skrivövningar som de sen får göra illustrationer/omslag till. Detta kan anpassas till olika åldersgrupper/årskurser.

Koncept 2. Eleverna får rita sina självporträtt och prova att göra det på olika sätt genom att tänka på ljus, volym och skugga. Utifrån självporträttet får de skriva en fiktiv berättelse då påhittade historier kan många gånger säga mer om personen än ren fakta.

Per Demervall
Per Demervall
Skogås
Från bok till serie.
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Jag vill med mitt besök på skolor och bibliotek uppmuntra ungdomars kreativitet och läslust.

Genom att skapa en tecknad serie utifrån en bok de läst kan man främja elevernas läsförståelse och förmåga att tänka i bilder. Eleverna får tolka texten som de vill och kan bland annat låta handlingen utspela sig i närmiljö med sig själva som ”hjältar”. Jag inleder mitt besök med en presentation av hur man kan föra över en bok till olika medier. Därefter så hjälper jag eleverna att komma igång. Programmet kan anpassas från en heldag till flera dagar.

Titel: Skapa din egen superhjälte. Eleverna får fritt skapa en egen superhjälte. Jag hjälper dem och ger dem råd hur man kan tänka. När hjälten är klar så får de hitta på en historia och teckna den på en eller flera sidor. Ålder 10 år och uppåt. Går att anpassa från en till flera dagar, helt beroende på önskemål.

För närmare detaljer kontakta mig via mail eller telefon.

Katarina Strömgård
Katarina Strömgård
Stockholm
Bilderboksworkshop/ Hemliga djur/ Att skapa liv
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Hemliga djur
En workshop som utgår från mina bilderböcker ”En liten röd hare” och ”En hemlig katt”. Om du hade ett hemligt djur, hur skulle det se ut? Vi läser boken, hittar på och skapar egna hemliga fantasidjur. Passar för barn på förskola och lågstadiet. 1-2 h.

Bilderboksworkshop
En workshop där vi skapar egna berättelser med text och bild. Kan anpassas till åldersgruppen.

Att skapa liv
Hitta på en karaktär och ge den liv i bild. Vad berättar utseendet om personen? Hur blir en figur igenkännlig från sida till sida? Praktisk och kreativ workshop som kan anpassas till åldersgruppen, från lågstadiet upp till vuxna.

Per Karlén
Per Karlén
Stockholm
Berättade bilder - illustration.
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Kurs i illustration på förberedande konstskolor eller på högre utbildning.

Bildgympa är bra för att stretcha, vidga och utmana dig kreativt inför dagens utmaning. De snabba övningarna ger bra energi och öppnar upp för nya spår att arbeta vidare på när du ger dig i kast med de olika uppgifterna.
Du kommer att jobba med olika verktyg och teman som är bra att kunna och utveckla som illustratör:

  • Statisk illustration och storytelling i rörlig bild
  • Skalor och karaktärsillustration.
  •  Bilderboken
  • Informativ och dekorativ illustration.
  • Dekorera och illustrerar egna idéer.
  • Norm, makt och teknik – bildanalys.
Tian Gan
Tian Gan
Stockholm
Egna gummistämplar eller linoleumsnitt!
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Gör egna gummistämplar eller linoleumsnitt! Upptäck grafikens speciella magi genom att rita, skära och trycka för hand.

Tian skapar linoleumsnitt illustrationer och personliga stämplar och hon erbjuder workshops och kurser. Innehålet anpassas efter deltagarnas ålder och bakgrund.

Malin Skogberg
Malin Skogberg
Bagarmossen
Serieworkshop
Skapande skola, Workshop

Jag håller i serieworkshop med barn i mellan- och högstadieålder. Vi går igenom grunderna i serieteckning så som pratbubblor och ansiktsuttryck, och barnen får prova på att göra egna serier, med eller utan text.

Jag är van vid att förklara för barn som inte kan så bra svenska, och kan anpassa innehållet i workshopen efter barngruppen.

Transfer Studio
Transfer Studio
Stockholm
Digitala strategier, Animation för sociala medier
Workshop, Föreläsningar

Digitala strategier

Hur presenterar, marknadsför och synliggör ni ert arbete digitalt idag? Denna riktade föreläsning belyser viktiga strategier så som kundrelationer, digitala identiteter och nätverksbyggande.

Animation för sociala medier

Finns det något mer effektivt kommunikationsverktyg än film? Vi går från idé till färdig film, redo för spridning i sociala medier.

Lilian Bäckman
Lilian Bäckman
Stockholm
Författare, illustratör och grafisk formgivare.
Kurser, Workshop, Föreläsningar

Jag jobbar med text, form och bild. Har haft workshops på Borås Konsthall, Säbyskolan i Salem, Kunskaps- och Nyckelviksskolan. Med mina workshops vill jag få deltagarna att ifrågasätta, prova och undersöka.


FULT & SNYGGT

Målsättningen med workshopen FULT & SNYGGT är att ifrågasätta vad som är snyggt och vad som är fult och HUR det är det.

SNO MED STIL
SNO MED STIL är skapat för att få elever och förstå deras egna värde. Att en bild eller annat verk kan ha ett så starkt och långt skydd.

SVART – EN FÄRGLÄRA
En tvärtomlära med arbetsuppgiften att blanda en egen svart av grundfärgerna och även göra en unisont verk av enskilda verk.

Stef Gaines
Stef Gaines
Rita figurer, Pacing i serier – seriernas berättarrytm
Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Rita figurer

Som serietecknare behöver man inte rita fotorealistiskt, men det finns ett gäng tips och trix som lätt gör en figur realistisk. Jag varvar genomgång och uppgifter på hur man ritar människor, ansikten och positioner. I mån av tid går jag även igenom hur man ritar händer, fötter och djur. Workshopen riktar sig till barn på 9 – 12 år.

Skapande skola, Workshop

Pacing i serier – seriernas berättarrytm
Jag berättar om seriers berättarteknik, den unika för just serier och bildberättande och hur man kan tänka för att göra en serie så spännande att läsa som möjligt. Föreläsning i ca 45 minuter med bildexempel som visas till. En föreläsning anpassad för eftergymnasial nivå. Först hållen på Serietecknarutbildningen i Skarpnäck.

Föreläsningar

Esbjörn Jorsäter
Esbjörn Jorsäter
Enskededalen
Föreläsning med Bildberättarworkshop, Workshop, Skapande skola
Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Föreläsning med Bildberättarworkshop

Jag har hållt föreläsningar och genomfört teckningsprojekt på bibliotek, företag och skolor i Sverige, Finland, Island, Grönland, Vitryssland, Kosovo och Ukraina.

Vad jag gör under illustratörsbesöken:

Innan besöket så kommer jag överens med arrangören om tema för illustratörsbesöket, som brukar utgå från några av mina lär-dig-teckna böcker, vanligtvis teckna fantasy, -manga, -fantasy, -hjältar&monster, -cartoon. En kortare teckningsverkstad brukar vara 2-4 timmar lång beroende på ålder.

Åldersgrupp kan vara från 8 år och uppåt.

Därefter skickar jag övningsblad och information.

Vid besöket:

Efter presentation och några uppvärmningsövningar, fortsätter det med temat som vi kommit överens om, ibland med ett bildspel. Avslutningsvis får deltagarna välja fritt vad de vill teckna och jag ger dem individuell handledning.

Workshop, Skapande skola:

Upplägget liknar de kortare illustratörsbesöken, förutom att teman brukar vara längre, och mer genomarbetade, med flera olika tillfällen.

Tecknandet kombineras med berättande och ett skolämne, exempelvis historia.

Vanligtvis har jag flera olika klasser vid varje besökstillfälle, från 45 minuter till 90 minuter per klass.

Du är välkommen att höra av dig för mer information.

Jeanette Engqvist
Jeanette Engqvist
Sunne
Färg, form, kropp och riso-tryck
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Medicinsk illustratör, formgivare och riso-tryckare. Med hjälp av spontan kreativitet och den japanska trycktekniken risografi skapas fascination och nyfikenhet om livet. Låt barn och unga få upptäcka vår fantastiska kropps inre värld eller med färg och form låta rytm och slumpen på papperet bli spännande konstverk. Jag anpassar upplägg efter det som passar bäst för varje tillfälle – fantasi eller fakta, men allt med hjälp av barns inneboende skaparkraft. En extra spännande dimension blir det när deltagarnas original trycks i glada färger på min risograf.

Exempel på workshops:

Form och rytm – skapa utan prestationskrav

Vi målar med bläck och klipper former och mönster i papper, sedan trycks varje elevs original som A3-affisch i två färger på risografen.

Vilka är kroppens viktigaste organ?
Vi leker med anatomiska former och mönster och samtalar och funderar över hur allt funkar ihop. Varje elev får skapa sin egen affisch.

Kropp – äcklig eller fantastisk?
Skapa egna former, mönster och eventuellt text och trycker på risografen. Samtala och fundera över livsviktiga fysiologiska processer i kroppen – fett, svett, prutt och annat. Gruppen gör en gemensam fanzine/mini-magasin.

Anpassade kurser i experimentellt skapande risotryck för olika grupper människor
– Familjeaktiviteter på museum och bibliotek
– Aktivitet för boende på LSS-hem eller gruppboenden
– Teambuilding för lärare eller anställda inom myndighet eller företag.

Läs mera om kursverksamheten på min hemsida (www.risooprint.se).

Elin Hjulström Lord
Elin Hjulström Lord
Gävle
Animation, Stop motion-animation, Blädderblocksanimation, Photoshop, InDesign
Workshop, Föreläsningar

ANIMATION
Föreläsning
Föreläsningen utgår ifrån den animerade filmens historia och redogör för olika tekniker och tillvägagångssätt, med fokus på småskaliga och ofta analoga produktioner. Syftet är att ge deltagarna verktyg att själva prova animation hemma med saker som finns till hands.

STOP MOTION-ANIMATION
Workshop
Upptäck den fantastiska känslan av att ge liv åt döda ting! Deltagarna gör egna animationer under handledning. Bygger scenografier och gör stop motion-filmer med papper, blandat pysselmaterial och saker som finns till hands. Workshopen inleds med tips och inspiration.

BLÄDDERBLOCKSANIMATION
Workshop
Genom att teckna sida för sida i ett block skapar deltagarna varsin animation under handledning. Workshopen inleds med tips och inspiration. Ge dina bilder liv!

PHOTOSHOP, GRUNDER
Workshop eller föreläsning
En grundläggande utbildning i det ledande bildredigeringsprogrammet Adobe Photoshop. Deltagarna får lära sig de vanligaste verktygen, digitalisering av bild, justering av ton och kontrast samt visar hur man tecknar och målar digitalt i programmet. Även inställningar för bilder i tryck och på skärm skärm gås igenom.

PHOTOSHOP, AVANCERAT
Workshop eller föreläsning
Fördjupning i Adobe Photoshop. Utbildningen kan anpassas efter vad ni vill lära er.
Exempel på fördjupningsområden: fotoredigering, friläggning, teckna och måla digitalt, enklare animation.

INDESIGN, GRUNDER
Workshop eller föreläsning
Lär dig grunderna i Adobe InDesign, layoutprogrammet som används att skapa böcker, informationsblad och andra trycksaker. Vi går igenom InDesigns verktyg och paneler, hur man länkar in bilder och håller en enhetlig design genom hela projektet. Deltagarna får också kunskap i textformatering, samt lära sig om format och export för tryck.

Maja Lindén
Maja Lindén
Malmö
Realistisk teckning
Kurser, Workshop, Föreläsningar

Jag håller kurser i teckning för vuxna deltagare, både för nybörjare och mer erfarna. Har färdiga kursmoment som kan anpassas till halvdagsworkshops, enstaka prova-på-föreläsningar och hela veckor.

Mina kurser bygger på övertygelsen att alla kan lära sig teckna. Jag är noga med ett tillåtande och vänligt klimat i gruppen. Mitt passionerade tecknarintresse har en tendens att smitta av sig.

Jesper Jenemark
Jesper Jenemark
Hjo
Måla med kaffe och te, Illustratör för en dag, Från idé till färdig bok
Skapande skola, Workshop

Måla med kaffe och te
Workshop eller Skapande skola

En workshop med inspiration från bilderböckerna Kompisen i hissen och Vara med som målats med kaffe och te. Vi blandar till kaffe och te och utforskar tillsammans dessa olika medier. Deltagarna får lära sig olika tekniker som utnyttjar de olika egenskaper som kaffe och te har och får skapa egna mönster och bilder med kaffe och te.

Illustratör för en dag
Workshop eller Skapande skola

Få inblick i hur man arbetar med bilder i böcker. Vi samtalar först kring vad bilder kan berätta. Jag visar sedan hur jag jobbar från skiss till färdig illustration. Deltagarna får konkreta tips på vad som är viktigt att tänka på när det gäller komposition, färgsättning och samspelet mellan text och bild, och får sedan själva illustrera en kort text.

Från idé till färdig bok
Workshop eller Skapande skola

En workshop med mig och författaren Minette Lidberg. Utifrån en av våra böcker, berättar vi om processen från en första idé till färdig bok. Hur arbetar en författare? Hur kommer man igång? Vad gör en illustratör? Vad ska bilderna förmedla? Hur gör man ett bokomslag? Vi gör enkla skrivövningar som vi sedan illustrerar.

Eva Edberg
Eva Edberg
Stockholm
Alla bär en berättelse
Kurser, Skapande skola, Workshop, Föreläsningar

Jag är illustratör och tidningsformgivare, och barnboksförfattare som både ritar och skriver. Utbildad i Estetiska Lärprocesser och Didaktik. Anpassar kursens innehåll efter ålder och önskemål med besök på ca två till tre timmar eller fördjupning.

Omtyckta exempel:

-Bilder som berättar: Grunder och knep från en illustratörs vardag, utforska och uttryck ditt bildspråk.

-Skoltidning: Skapa en redaktionell miljö. Bli medveten om hur text och bild samverkar, prova att kommunicera.

– Självporträtt: vem är jag? Personlig workshop där jaget är i fokus.

Välkommen att se mer på www.evaedberg.se